Mijn zoon wordt 12 jaar deze lente. Langzaam maar zeker merk ik dat dingen veranderen. Naar school brengen mag ik al jaren niet meer. Gezellig met me mee naar de stad gaan, zit er niet meer in. Hij gaat liever buiten spelen, op het pleintje verderop of in het park. Onderhandelen over de tijden dat hij thuis moet zijn, is ook vrij nieuw voor me, net als het verbod op knuffelen in het openbaar. Zelfs een vluchtige kus op de wang is al bijna een doodzonde. Zucht. Ik merk dat ik nog even moet wennen aan mijn nieuwe rol. Gelukkig kwam ik een heel nuttig artikel tegen waarin deze 10 gewoontes staan die kunnen helpen om de relatie met mijn bijna-puber goed te houden. Misschien heb jij er ook wat aan.
#1 Eet samen aan tafel
De momenten waarop je persoonlijk contact met je kind hebt, worden schaarser en zijn daarom belangrijk. Neem de tijd om minstens één keer per dag samen te eten. Bij voorkeur aan tafel, met smartphones en laptops buiten bereik en de televisie uit om zo elkaar volledig de aandacht te geven.
# Leg de telefoon weg
Zoals hierboven al genoemd is de telefoon een ongewenste tafelgast. Maar niet alleen tijdens het eten, ook tijdens het autorijden. Nu heb ik zelf geen auto. Die heb ik jaren terug total loss heb gereden omdat ik met mijn telefoon bezig was. En omdat we heel centraal wonen, hebben we in iede geval voor in de stad geen auto meer nodig. Appen, bellen en scrollen door mijn Facebook-tijdlijn zit er dus niet meer in, ook niet als ik een auto heb gehuurd. Buiten dat het dus gevaarlijk is, is het ook niet een al te best voorbeeld voor je kind, plus je hebt een extra reden om gesprekken te voeren of te luisteren naar de radio en lekker mee te blèren, want dat blijft leuk, tiener of niet.
# Vraag hoe het was
Dat hoeft niet ellenlang te duren. Maar elke dag even checken hoe de (school)dag van je zoon of dochter is verlopen, is een kleine moeite. En als je zelf later thuis bent, stuur dan een kort berichtje. Als jouw kind later jou elke zondag belt om te vragen hoe het met je is, weet je waar dat vandaan komt.
# Maak fysiek contact
Hoewel uitgebreid knuffelen er net als bij mij, waarschijnlijk niet meer in zit, zijn er gelukkig andere manieren om even dat lichamelijke contact te maken, zoals een aai over de bol of de rug, een licht knijpje in de wang of in de hand. Het mag kort, als het er maar is.
# Blijf op de hoogte van de technologie
Technologie is constant in beweging en jouw puber volgt deze ontwikkeling waarschijnlijk op de voet, wat eigenlijk betekent dat jij dit ook moet gaan doen. Want het laatste wat je wilt is dat je absoluut niet weet wat er allemaal online te halen valt en hoe je kind ermee omgaat.
#6 Leer de vrienden kennen
Je kind zal zelf willen bepalen met wie hij of zij omgaat. Op zich prima, maar dat neemt niet weg dat je wel zicht kunt krijgen op die vriendenkring. Nodig ze uit bij je thuis of organiseer een picknick in het park zodat je kind eraan gewend raakt dat je er af en toe bij bent en de vrienden kent. En als er regelmatig een naam valt van iemand die je niet kent, dan is het tijd om kennis te maken.
#7 Leer de interesses van je kind te begrijpen
Pewdiepie, Enzo Knol, Dylan Haegens, Stuk TV. De eerste keer dat mijn zoon erover sprak, vroeg ik me echt af waar hij het over had. Of ik een vlog wilde kijken met hem of een aflevering van Jachtseizoen. Voor ik het wist, was ik een half uur verder. Maar ik kijk toch, omdat hij dat belangrijk vindt. En eerlijk, soms vind ik het wel echt leuk en snap ik waarom hij er graag naar kijkt. Proberen om begrip te tonen voor wat voor jouw kind belangrijk is, zal enorm gewaardeerd worden, zelfs na de tienerjaren.
#8 Zoek een gezamenlijke hobby
Mijn zoon en ik houden allebei van kunst. Bovendien tekent hij graag. Daarom gaan we soms samen naar het museum. Dan lopen we daar uren rond, gaan we erna ergens eten en praten we nog wat na. Iets zoeken wat je allebei interessant vindt en wat je samen kunt doen, is ontzettend fijn en draagt bij aan een goede band tussen jou en je kind.
#9 Doe een late-night check
Er wordt gezegd dat de eerste drie minuten nadat je kind wakker is en de laatste drie minuten voordat je kind naar bed gaat de beste tijden zijn om even met ze te praten. Eigenlijk is het vrij logisch, want kinderen doen alles om nog even wakker te blijven. Er is altijd wel iets, dat ze per sé nog even moeten vertellen voor dat ze gaan slapen. Eenmaal in de puberteit zal dat minder zijn, maar om laat op de avond nog even een kijkje in de slaapkamer te nemen blijft een goede zaak. Ouders die al in deze fase hebben gezeten, zullen dit beamen: ze troffen Ipads aan in bed of een lege zak chips ernaast. En zelfs een leeg bed, wanneer de puber besloot om het huis uit te sluipen na een discussie met pa en ma. Een korte blik in de slaapkamer, een snelle check is een gewoonte dat je kind eraan herinnert dat je er altijd bent.
#10 Laat ze falen (of succes behalen)
Na de zomervakantie gaat de mijne naar middelbare school. Zelfstandig, met de tram, ‘helemaal” naar een ander stadsdeel. De dag dat ik hem de drukke straat leerde oversteken, kan ik me nog herinneren als de dag van gisteren. Eerst stonden we samen bij het zebrapad. Eerst naar links kijken, dan naar rechts kijken, nog een keer naar links en bij geen verkeer, oversteken. Weken later stond ik niet meer naast hem, maar bij de voordeur beneden. Weer later bij het keukenraam boven. En nu helemaal niet meer. Ik heb hem nu dat vertrouwen gegeven.
Loslaten is lastig omdat je gewend bent om je kind te verzorgen en te beschermen tegen alles wat maar ook enigszins riskant is. Toch moet het. En natuurlijk niet in één keer, maar stapje voor stapje….
Bron: www.parenting.com