Af en toe even flink de balen hebben, is normaal. Niet alles in het leven loopt nu eenmaal van een leien dakje en kan het dus voorkomen dat je meer zeurt dan gewoonlijk. Maar is dit geklaag inmiddels normaal, of heb je nog één of meer van de andere onderstaande gewoontes bij jezelf ontdekt, dan is het tijd om eens een kritische blik in de spiegel te werpen.
1. Chronisch klagen
Is je glas altijd half vol? Of altijd half leeg? Chronische klagers hebben altijd wel wat te mekkeren. Niks is goed, lijkt wel. Ze hebben altijd wel negatiefs te melden of zijn in staat om van iets positiefs negatiefs te maken. Kortom, er is altijd wat! Maar het is nu eenmaal een gegeven, we verkeren allemaal weleens in omstandigheden waar we niet altijd helemaal blij mee zijn, of het nu je eigen schuld is of niet. Hoe je het wendt of keert, blijf kijken naar oplossingen in plaats van te blijven hangen in geklaag. Want dat leidt helemaal nergens naar.
2. Kritisch zijn (op jezelf of op anderen)
Het effect van woorden op jouw zelfbeeld is groter dan je denkt. Praat je positief over jezelf, dan zal je dat ook zo ervaren en zal dit een positief effect hebben op jouw zelfbeeld. Kraak je jezelf af, dan voel je je op een gegeven moment echt een nietsnut. Eigenwaarde is een essentieel onderdeel van ons geluk en jezelf goed voelen is iets waar we allemaal recht op hebben. Wees dan ook niet te kritisch op jezelf. Heb je een vergissing gemaakt? Tsja, kan gebeuren. Accepteer het, leer ervan en ga verder. Je kan het toch niet meer terugdraaien, dus wat heeft het voor zin om je zelf de schuld ervan te blijven geven. En ben je iemand die kritisch naar anderen toe is? Respecteer de verschillen. Niemand is hetzelfde of heeft dezelfde waarden en normen als jij. Als zij gelukkig zijn met het leven dat zij leiden, waarom zou je daar dan kritiek op moeten hebben?
3. Boven je stand leven
We leven in een materialistische maatschappij en we worden overspoeld met de advertenties van de mooiste en duurste auto’s, gadgets en kleding, de creditcard met de laagste rente en ga zo maar door. Allemaal om je leven comfortabeler te maken en meer betekenis te geven. Maar ho, wacht. Is dat ook echt zo? Geeft het je leven daadwerkelijk meer betekenis of is het gewoon een emotionele boost die je kon gebruiken? Waardoor je je even goed voelt. Precies… even. Dat gevoel ebt weg en binnen no time is je recente aankoop niet zo bijzonder meer. Het gaat allemaal om dat ene lekkere gevoel wat je er door krijgt. Probeer in plaats daarvan eens dat goede boek dat je voor je laatste verjaardag hebt gekregen, ga een rondje hardlopen in het park met je beste vriendin of maak een strandwandeling met je hond. In ieder geval iets anders wat je dat gelukzalige gevoel ook kan geven zonder dat je direct heel veel geld uit geeft (terwijl je dat beter ergens anders voor kunt gebruiken).
4. Verslavingen
Ben je niet vies van een wijntje, biertje of mixje, een casinobezoek of -voor de echte thrillseeker- een lijntje coke tijdens het uitgaan. Veel mensen doen het. Voor de gezelligheid. Maar op het moment dat die weegschaal doorslaat naar de andere kant en drinken, gokken en drugsgebruik een verslaving wordt, is de gezelligheid er flink vanaf. Eenmaal verslaafd kan het een moeilijk traject worden om er van af te komen. En als je het bovengenoemde al met een behoorlijke regelmaat doet, is het wellicht handig om je af te vragen waarom je het doet. Maar bottom line in deze is, is dat voorkomen nog altijd beter is dan genezen. Geniet, maar drink, gok en snuif met mate. Of liever eigenlijk helemaal niet.
5. Spijt hebben
Er is altijd wel een situatie in het verleden geweest waarbij je achteraf jezelf wel voor je kop kunt slaan. Nou, doe maar niet want niet alleen is spijt hebben zinloos, het is ook schadelijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je steeds negatieve gedachten hebt over bepaalde beslissingen die je in het verleden hebt genomen, dit chronische stress en zelfs depressie kan veroorzaken. Kan je niets meer aan de situatie veranderen, let it go (#elsavoice).
6. Je druk maken om de toekomst
Carpe diem. Pluk de dag. Leven in het hier en nu. Dat is knap lastig als je iemand bent die zich enorm druk kan maken om wat er morgen komen gaat. En het mooie is (of eigenlijk helemaal niet mooi), je weet niet wat er gaat komen morgen, tenzij je in het bezit bent van een glazen bol. Dus in feite is je daar zorgen om maken verschrikkelijke tijdsverspilling. De kunst is om vandaag te genieten van al het moois dat het leven heeft te bieden en alles te halen uit elke dag die je is gegeven. Als je daartoe in staat bent, dan ben je echt lekker bezig.
7. Gedreven worden door angst
Wederom een negatieve gedachte die je ervan weerhoudt om vol van het leven te genieten. Wie zich laat leiden door angst, ziet eeuwig beren op de weg en zal niet in staat zijn om met de dag leven en zich altijd druk maken om wat er morgen zou kunnen gebeuren. Een ware killer voor levensgeluk, weg ermee.
8. Roddelen
Er zijn waarschijnlijk maar weinig mensen die nog nooit een sappige roddel hebben verspreid over iemand. Over die ene collega met een partner met losse handjes of over de buurvrouw waarvan het gerucht gaat dat ze het met de getrouwde buurman heeft aangelegd. Want voor een beetje sju op zijn tijd is iedereen wel te porren. Het wordt pas echt ernstig wanneer je structureel roddelt over mensen; dat je er bijna een hobby van maakt om achter andermans rug te kletsen. De structurele roddelaar of roddelaarster is vaak zelf onzeker en ongelukkig en praat slecht over anderen om zichzelf een beter gevoel te geven. Want waarom zou een gelukkig en zelfverzekerd persoon zich bezig houden met zoiets zinloos?
9. Wrok koesteren
Als volwassene ben je ongetwijfeld een keer slecht behandeld door een ander. Die vreselijke ex van je die je heeft gedumpt voor een ander, die vriend die geld van je heeft geleend en nooit terug heeft gegeven. Diegene heeft je pijn gedaan en je bent er behoorlijk boos om geweest. Oh, je bent dat nog steeds? Let dan op, want ook dit is een negatieve gedachte die niet ten goede komt aan je geluk. Waar degene die jou deze ellende heeft aangedaan waarschijnlijk zijn of haar leven allang weer heeft opgepakt, zit jij nog steeds met dat nare gevoel in je buik en kookt jouw bloed nog steeds als je aan de situatie denkt. Stop! Vergeef, vergeet als het je lukt, negeer voor mijn part, maar laat het los.
10. Problemen groter maken dan ze zijn
Als je het gevoel hebt dat je niet gelukkig of tevreden bent, reageren we vaak emotioneel. En dat niet alleen, we trekken dingen compleet uit zijn verband (en eerlijk is eerlijk, vrouwen zijn daar een kei in). Je kunt natuurlijk altijd de schuld geven aan amygdala, dat deel in je brein dat het episch centrum van negatieve emoties vormt. Maar wat je misschien beter kunt doen, is een stapje terug nemen, zo objectief mogelijk (ook zo lastig) het probleem bekijken en je focussen op een oplossing.
Bron: www.powerofpositivity.com