11 manieren om af te rekenen met de monday blues

Misschien herken je het wel. Nadat je op vrijdag de deur van je werk achter je hebt dicht gedaan, overkomt je dat echte fri-yay gevoel. Je hebt fantastische plannen voor het weekend gemaakt. En of dat nou betekent dat je tot diep in de nacht doorhaalt met je vrienden, gaat hardlopen in het bos of de hele zondag in je bed blijft liggen, laten we even in het midden. Alles gaat lekker en je geniet enorm. Tot die zondagnamiddag. Het idee dat het weekend bijna voorbij is en je morgen weer aan de bak moet bezorgt je een knoop in je maag. De volgende ochtend kan de sterkste espresso je nog niet op gang laten komen. Dat is nu voorbij met deze 11 manieren om de monday blues te verslaan.

#1 Identificeer het probleem
Vraag jezelf af hoe vaak je dit gevoel hebt. Komt dit nagenoeg wekelijks voor, dan is dat wel een duidelijk teken aan de wand dat je niet gelukkig bent op je werk. Het enige wat je kan doen is dit oplossen of op zoek gaan naar een andere baan. Tip: maak een lijst van de dingen waar je niet blij van wordt op je werk. Is het die irritante collega, je leidinggevende die in je nek loopt te hijgen of voel je je niet meer uitgedaagd? Door eerst na te gaan wat je zo stoort en waar je zo tegen op ziet,  kan je actief op zoek gaan naar een oplossing. Zet die stap en verbeter je situatie.
Is het zo dat je soms echt geen zin hebt in die maandag, dan zijn er nog genoeg manieren om er geen “dramaandag” van te maken.

#2 Bereid je op vrijdag voor op maandag
Of donderdag als je vrijdag al vrij bent. Waar het om gaat is dat je zoveel mogelijk taken van je to-do-list kan afvinken voordat je het weekend in gaat, vooral de vervelendste. Op deze manier start jij je maandag al wat beter. Is het je nou niet gelukt en staat je alsnog een karwei te wachten op maandag, stel het dan niet te lang uit. Pleeg dat telefoontje, werk dat rapport uit of maak dat dossier in orde. Als je dan ook nog je weekagenda up-to-date hebt, zal je je al een stuk beter voelen.

#3 Maak een lijstje van de dingen die je enthousiast maken
In plaats van op zondag je druk te maken over al die lastige dingen die je te wachten staat op maandag, kun je het ook omdraaien. Maak een lijstje van de drie dingen waar je deze week naar uitkijkt. Door je te focussen op de leuke dingen die je de aankomende week staat te wachten, kan dit je humeur een positieve wending geven. Lukt het je niet om drie dingen op te schrijven, dan is dat wellicht een signaal dat er nog meer moet veranderen.

#4 Laat je werk los in het weekend
Probeer zo min mogelijk je emails of voicemail te checken in het weekend, zeker als je toch van plan bent om pas om maandag te reageren. De scheidslijn tussen werk en privé duidelijk houden, kan je helpen om je gevoel onder controle te houden. Door je werk -letterlijk én figuurlijk- niet mee naar huis te nemen, ben je beter in staat om te genieten van het weekend. Wanneer je namelijk ook in het weekend  bezig bent met je werk, kan je uiteindelijk het gevoel hebben dat je helemaal niet vrij bent geweest.

#5 Zorg voor voldoende slaap en sta vroeg op
Ga op zondag wat eerder naar bed en zorg dat je voldoende slaap krijgt en je uitgerust aan de nieuwe dag kan beginnen. Al klinkt het misschien niet logisch, 15 tot 30 minuten eerder op te staan op maandag, kan die ochtend net even wat aangenamer maken. Start met een gezond ontbijt, een korte workout of een wandeling met de hond. Een beetje extra me-time en niet het gevoel hebben dat je je moet haasten en geen robot bent die alleen meer werkt en slaapt, kan ervoor zorgen dat naar je werk gaan niet zo’n opgave meer is.

#6 Dress for success
Besteed aandacht aan je uiterlijk. Zorg dat je er goed en verzorgd uitziet en kom met een positieve blik en houding op je werk. Hierdoor kan jouw energie ook op anderen over slaan. Maandag is overigens ook een uitstekende dag om je favoriete nieuwe outfit aan te doen. Dit zal je collega’s ongetwijfeld opvallen en kan je hier en daar zelfs wat complimenten ontvangen. Door je goed te voelen over jezelf ben je al behoorlijk op de goede weg in de strijd tegen de monday blues.

#7 Wees positief
Start de week met een “attitude of gratitude“. Neem de tijd om de leuke dingen aan je werk te herkennen en te waarderen. Luister op weg naar werk naar je favoriete muziek en blijf, eenmaal op werk aangekomen, uit de buurt van klagende collega’s en hou je eigen geklaag over de maandag ook maar voor jezelf. Meedoen met deze negativiteit, is geen goede manier om jouw eigen houding te verbeteren. Een positieve houding werkt in je eigen voordeel, maar ook in dat van de mensen om je heen.

#8 Maak iemand anders blij
Beloof jezelf dat je deze dag iets aardigs doet voor een ander. Hierdoor zal je jezelf goed voelen en bezorg je de ander dit fijne gevoel ook. En op hun beurt kunnen zij dit ook weer doorgeven aan andere collega’s. Dat kan nog eens leuk worden op die maandagochtend.

#9 Plan niet teveel afspraken op maandag
Prop je agenda niet te vol met afspraken, maar zorg ook dat het niet te leeg is, zodat je niet teveel vrije tijd hebt en alsnog in die maandag-mineurstemming raakt. Vind je het te lastig om direct met de lastige taken op je to-do-lijst te beginnen, start dan met de wat makkelijkere af te werken taken om in die modus te komen.

#10 Heb plezier op je werk
Het is aan jou om er een plezierige dag van te maken. Breng wat lekkers mee voor jou en je collega’s en vertel elkaar hoe je weekend was. Nodig een vriend uit op je werk voor een korte koffiepauze of ga in de pauze lunchen met je vriendin in dat leuke nieuwe restaurant in de buurt van je werk. Dat zal je maandag een stuk beter maken!

#11 Maak een planning na werk
Zorg dat je niet alleen naar het einde van je eerste werkdag van de week verlangt omdat je deze dag (of je werk) zo vreselijk vindt, maar vooral omdat je kan uitkijken naar iets leuks dat je hebt gepland na werk. Uit eten met je lief, een nieuw gemakkelijk en nieuw recept uitproberen of lekker relaxen op de bank terwijl je kijkt naar die nieuwe serie op Netflix. Zo draait het op deze maandag niet alleen maar om het niet willen of kunnen opstaan om naar je werk te gaan, maar ook om de fijne dingen!

 

Bron: Forbes Magazine

Laat een bericht achter

Navigeer