5 tips voor een gezonde nachtrust

Je dag is net begonnen en wij praten alweer over slaap! De reden is simpel; het is vandaag de Internationale Dag van de Slaap. Op deze dag wordt aandacht gevraagd voor het belang van slaap en voor slaapstoornissen. En daarom delen we nu alvast 5 tips voor een gezonde nachtrust met je. Wellicht komt het je bekend voor, maar hou je je er niet altijd aan. Zie het als een vriendelijke reminder.

#1 Maak gebruik van helder licht om je 24-uursritme te reguleren
Vermijd fel licht in de avond. Vergeet dus je smartphone en tablet in de avonduren, hoe lastig ook, en stel jezelf in de ochtend bloot aan het daglicht (ja, nu is het eindelijk weer vroeger licht). Hiermee houd je jouw 24-uursritme in balans.

#2 Geen alcohol, sigaretten en zware maaltijden in de avond
Alcohol, sigaretten en cafeïne in de avond kunnen je slaap ontregelen. Net als grote of kruidige maaltijden die zwaar op de maag liggen. Probeer twee tot drie uur voordat je naar bed gaat geen grote maaltijd te eten. Heb je toch trek, neem dan 45 minuten voor het slapen gaan een lichte snack.

#3 Pak je rust
Je lichaam heeft tijd nodig om in de slaapmodus te komen, dus besteed het laatste uur voordat je naar bed gaat aan iets ontspannen, zoals mediteren of lezen. Nog even werken op je laptop heeft niet de voorkeur, omdat net als bij de smartphone of tablet, het licht van het scherm je hersenen juist activeert. Nog beter, laat dit soort elektronische apparaten überhaupt in een andere kamer dan je slaapkamer.

#4 Ga naar een andere kamer om te ontspannen als je niet kunt slapen
Een slaapkamer is geen woonkamer en ook geen kantoor. Gebruik je bed om in te slapen of om spannende dingen met je partner te doen. Zo associeer je duidelijker het bed met slaap en rust en niet met allerlei actieve dingen. Oké, op dat ene na dan…

#5 Zoek hulp
Blijven de problemen zich voordoen, breng dan een bezoekje aan je huisarts. Of hou een slaapboekje bij waarin je je gewoontes of problemen bijhoudt. Zo kom je er misschien zelf al achter wat het probleem is.

 

Bron: www.sleepfoundation.org

Laat een bericht achter

Navigeer