5x tips voor minder stress (speciaal voor drukke moeders)

Ze zeggen wel eens dat je je talk moet walken. Als Health Coach is dat natuurlijk ook zo. Als ik eruit zie als uitgebluste, opgebrande moeder, dan denk je waarschijnlijk ‘mwoa, ik weet niet of ik wel met deze vrouw in zee moet.  Een tandarts met een geel gebit, waar een paar tanden missen, daar ga je ook liever niet in de stoel liggen denk ik… Maar ik denk ook dat ik mag laten zien dat ik mens ben, dat er bij mij ook dingen fout gaan en dat ik het ook wel eens even niet meer weet.

De laatste paar weken had ik het gevoel dat ik niet helemaal m’n talk walk-te (tja, hoe zeg je zoiets nou een beetje leuk in het Nederlands). Door een opeenstapeling van dingen liep het niet helemaal lekker. Ik had last van het grijze weer, de lange winter, de ups en downs van het opzetten van m’n bedrijf had me een beetje moe gemaakt, we hadden een verbouwing in huis die veel ingrijpender was dan we dachten dus ik had vier weken lang mannen over de vloer, ik sliep niet goed (waarschijnlijk door all the above). Ik was m’n routine van elke ochtend yoga doen een beetje kwijt, omdat ik de keuken vaak niet kon gebruiken zat ik met m’n lunch te puzzelen, door vermoeidheid kon ik me minder zetten tot dingen en de inspiratie was af en toe ver te zoeken. Geen balans dus.
Gelukkig weet ik wel wat ik moet doen om er een beetje uit te komen. Om zo goed en zo kwaad als het gaat toch m’n energie te bewaken. Ook al kostte me het meer moeite dan anders. Ik wil dit graag met jullie delen. 5 dingen die je in kunt zetten in (extra) stressvolle tijden. Dingen die je dagelijks kunnen helpen maar vooral als je een zware tijd hebt als SOS kit of EHBO doos kunt pakken.

1. Maak jezelf prioriteit

Zet jezelf bovenaan, hoe lastig het ook is. Het is belangrijk dat je er ongeschonden weer uit komt. Dus zorg ervoor dat je goed en regelmatig eet. Dat is denk ik het allerbelangrijkste om te doen. Zodra je maaltijden gaat overslaan, ben je nog gevoeliger voor stress en wordt het alleen maar aangewakkerd. Luister goed naar waar je behoefte aan hebt en probeer dat in te plannen. Ik koos er bijvoorbeeld soms voor om niet ’s avonds het gevecht met het eindeloze verbouwingsstof aan te gaan, maar juist in bad te gaan liggen of even de deur uit te gaan om met een vriendin iets te doen.

2. Haal adem

Vaak vergeten we door stress goed te ademen. Terwijl het een hele krachtige remedie is tegen stress. Goed ademen kun je doen waar je ook bent. Als je dit bewust een paar keer doet per dag dan helpt dat enorm. Je kunt bijvoorbeeld de app Hear and Now gebruiken maar je kunt het ook zelf doen door je voeten stevig op de grond te zetten, eventueel je handen op je onderbuik te leggen en dan 5 seconden diep in door de neus en 5 seconden helemaal uitademen. Herhaal dit 5 keer, een paar keer per dag. Als je het doet als je wakker wordt sta je gegarandeerd rustiger op.

3. Blijf in beweging of ga een frisse neus halen

Blijf bewegen. Ik merkte door vermoeidheid dat ik moeilijker m’n bed uit kwam en minder zin had om yoga te gaan doen. Maar als ik het toch deed knapte ik er wel van op. Een flinke wandeling buiten helpt ook enorm tegen stress. Heb je een afspraak, ga lopend, dan heb je die wandeling meteen te pakken.

4. Slaap goed

Als we slapen herstelt ons lijf en ons hoofd van de stress. Hoe minder je slaapt hoe meer de stress blijft hangen. Ga op tijd naar bed, ontspan minimaal een uur voordat je naar bed gaat, dan slaap je beter.

5. Ga offline

Ik weet niet hoe het met jullie is maar ik raak snel overprikkeld van alle bliepjes, notificaties, mails, apps etc. Sowieso heb ik van een aantal apps het geluid en de notificaties uitgezet. Ik krijg dus niet van elke mail een bericht op m’n scherm, groepsapps heb ik op op ‘stil’ gezet, van Facebook zie ik niets. Maar dan nog leidt het enorm af en de focus is weg. Daarnaast kan het zo verleidelijk zijn om op de bank door je timeline te gaan zitten scrollen, maar wat schiet je er eigenlijk mee op? Ik word zelf veel blijer (en rustiger) van het lezen van een boek of een leuk gesprek met iemand. Wat bij mij echt veel rust heeft gebracht is om m’n mobiel een uur voordat ik ga slapen op vliegtuigstand te zetten en pas weer aanzet na het ontbijt. Zo is de start van de dag veel rustiger.

 

15400307_10154819549979570_8479421474777250721_nMatthea Osinga begeleidt drukke moeders bij het krijgen van meer energie, een betere balans en een gezond gewicht met voedings- en levensstijl advies. Ze is ondernemer en moeder van 2 dochters.

Wil jij ook meer energie, je fit voelen en eindelijk van dat buikje af? Zet je eerste stap en download het gratis e-book ‘In 7 stappen naar meer balans’ op  http://zokomjeinbalans.nl/

Vrijdag 21 april aanstaande geeft Matthea een interessante lezing over balans in het moederschap! Locatie: Restaurant I-Dock, IJdok 4 in Amsterdam. Aanvang: 19:00 uur. Toegang: Gratis!

Laat een bericht achter

Navigeer