6 gewoontes van ‘happy couples’. Herken jij ze?

Of je nou getrouwd bent of niet, een lange duurzame relatie is een kwestie van geven en nemen. ‘Een hoop geduld, begrip en natuurlijk veel liefde’, zegt mijn moeder altijd. Zij kan het weten, mijn ouders zijn al meer dan 50 jaar getrouwd. Even 50 jaar bij elkaar blijven, 10 jaar is tegenwoordig ook al een eeuwigheid trouwens, is dus niet zo gemakkelijk. Onderzoek heeft uitgewezen dat ‘happy couples’ een aantal gewoontes erop na houden die het geheim van een langdurige en gelukkige relatie omvat. En die delen we graag met jullie:

1. Zij hebben een eigen leven, met eigen interesses en hobby’s

Hij houdt van voetbal en gaat graag naar wedstrijden. Zij gaat op zondagmiddag liever lunchen met  vriendinnen en zit ’s avonds niet om 18.58 uur klaar op de bank voor de samenvatting, maar leest op de bank een roman. Hij wil op vrijdagavond doorhalen met vrienden en zij gaat thuis relaxen na een uurtje spinning in de sportschool. Door het hebben van eigen hobby’s en interesses, gun je jezelf regelmatige een pleziertje en koester je in feite je ‘eigen ik’ binnen een relatie. Want je kan wel samenzijn, maar dat betekent niet dat je volledig moet samensmelten.

2. Zij zijn elkaars grootste supporters

“Het is niet een gebrek aan liefde, maar een gebrek aan vriendschap dat de oorzaak is van  ongelukkige huwelijken”. De wijze woorden van Friedrich Nietzsche. Huwelijken en relaties die een diepgaande vriendschap als basis hebben, doorstaan de tand des tijds. Financiële struggles, ziektes en allerlei andere uitdagingen worden liever samen aangegaan dan apart. Een beetje dat ‘you and me against the world’-gevoel. Ze hebben allebei hun eigen doelen en ook gezamenlijke doelen die ze samen nastreven. Ze zullen het niet altijd met elkaar eens zijn, maar zullen nooit de ander naar beneden halen en altijd streven naar de gulden middenweg.

3. Zij genieten van elkaar

En niet alleen tussen de lakens. Nee? Nee. Ze nemen daarbuiten ook de tijd voor elkaar. Ze sturen elkaar lieve appjees, lachen om elkaars domme grapjes, maken simpele momenten speciaal en laten elkaar weten dat ze er mogen zijn. Een verrassing op zijn tijd, werkt ook altijd fantastisch, want wie houdt er nu niet van om zo nu en dan verrast te worden. Zo groeit de bewondering voor elkaar naarmate de tijd vordert. Voor je het weet doet hij dingen voor haar die ze niet wil doen: tanken, de chihuahua uitlaten of tampons halen. Of zij voor hem: de vuilnis buiten zetten, de afstandsbediening pakken omdat hij niet van de bank wil komen of wat lekkers maken als zijn vrienden komen. Het zijn de kleine dingen die voor de grootste waardering zullen zorgen.

4. Zij zetten elkaar op de eerste plaats

Dit is een lastige als je kinderen hebt, maar wel van groot belang. Door je als ouders, als koppel, op de eerste plaats te zetten, kun je als eenheid er voor je kind(eren) zijn. Veel ouders hebben de neiging om de kinderen op de eerste plek te zetten, maar besef dat je als team sterker staat om alle obstakels overwinnen en de dagelijkse beslommeringen te lijf te gaan, zodat er aan het einde van de dag genoeg tijd is om lekker te knuffelen en te ontspannen. So team up!

5. Zij hebben een eigen vriendengroep

Het is heel gezond om je eigen vriendschappen er op na te houden. Hij wil misschien graag met zijn vrienden naar Londen. Zij een spa-weekend met vriendinnen. Het is oké! In een gezonde relatie is er geen reden om jaloers of onzeker te zijn en is duidelijk dat ze weten dat aan het einde van de dag gewoon weer thuis bij bent bij je grote liefde. Het is belangrijk dat je tijd voor jezelf hebt en tijd besteed aan de mensen die dezelfde interesses delen. Langdurige relaties zijn gebaseerd op vertrouwen en wederzijds begrip dat je niet alleen op deze aardbol rondloopt om je partner dienstbaar te zijn. Blijf dus vooral ook lekker je eigen ding doen!

6. Zij geven niet op

Uit elkaar gaan doe je niet zomaar. Het is in voor- en tegenspoed. Boterbriefje of niet. Een langdurige relatie kan betekenen dat je in een emotionele roller coaster zit, soms tijdenlang, maar wanneer je deze relatie bloedserieus neemt en je te maken hebt met iemand die je gerust je soulmate kan noemen, dan hoort deze relatie één van je grootste prioriteiten te zijn. De energie die je er dan in steekt om er wat van te maken, zou het meer dan waard moeten zijn. Het is een kwestie van vertrouwen, respect, ultieme liefde en erkenning die een relatie lang en gelukkig maakt.

Laat een bericht achter

Navigeer