6 tips voor een zen lifestyle

Zen is door westerlingen meestal alleen gekend als een vorm van meditatie. Zen is echter een levenskunst, een manier van leven die zich uitstrekt over alle activiteiten van de mens. Deze Japans georiënteerde levensbeschouwing kent vele takken en specialiteiten, maar het basisdoel blijft nog steeds de volledige verlichting van de mens door de ontdekking van zijn eigen `ik`.

(Bron: www.alternatievegids.com)

Dat is een hele mond vol. En het klink ook niet heel simpel om op dat level te komen. Velen van ons leiden een druk leven en vervallen we met alle goede bedoelingen al snel in de gewoonten die ons verre van zen houden. Wil je minstens een poging wagen om richting een zen lifestyle te gaan, lees dan deze 6 tips.

1. Stop met vergelijken

Door jezelf te vergelijken met anderen kan je het gevoel geven dat er iets mis is met jou of jouw persoonlijke situatie. Het gras aan de overkant zal dan altijd groener zijn. Respecteer de ontwikkeling van de ander, maar vooral die van jezelf. Leg de focus op jouw eigen pad en volg deze in jouw tempo.

2. Stop met oordelen

Hoe vaak gebeurt het dat je jezelf betrapt op het oordelen van anderen? Of het nou gaat om het gedrag van de ander, wat iemand aan heeft, wat voor werk ze doen, het gebeurt vaker dan je denkt of misschien zou willen. Is het je opgevallen dat het oordelen je eigenlijk nooit een goed gevoel geeft? Ja, het kan zijn dat je je daardoor beter dan de ander voelt, maar uiteindelijk kost het heel veel energie om steeds maar over een ander te oordelen. Probeer eens een dag niet te oordelen en let op hoeveel beter je je voelt. Als je het gevoel hebt toch te moeten oordelen over een ander, vraag jezelf dan in de eerste plaats af waarom je dat zou moeten doen. Wie ben jij om te oordelen?

3. Maak je niet druk

Je druk maken is een interessant iets omdat we het vaak associëren met geven om of houden van iets of iemand anders. Je zorgen maken vloeit voort uit angst en een de behoefte om controle te houden over bepaalde zaken of mensen. Het brengt veel (negatieve) energie met zich mee voor jezelf en voor jouw omgeving. Heb je het weleens meegemaakt dat je je dagen om iets kan druk maken om er uiteindelijk achter te komen dat dat helemaal niet nodig was? Meestal valt het mee en misschien pakt het zelfs beter uit dan verwacht. Dus wat is het doel van je zorgen maken om iets? Dat is er niet. Laat het los en laat dingen gaan zoals ze gaan.

4. Stop met verwijten maken

Soms is het gemakkelijker om je slachtoffer te voelen dan de verantwoordelijkheid nemen voor de situatie waarin je je begeeft. Iets, iemand of zelfs jezelf de schuld geven kan een belangrijk onderdeel zijn van het zelfverdedigingsmechanisme van ons ego dat ons beschermt tegen oordelen door anderen of door onszelf. Wanneer we verwijten maken, hebben we de neiging om niet naar de oorzaak te kijken van waarom we ons zo voelen. In plaats daarvan kan je beter je vinger wijzen naar je binnenste zelf en er achter komen waarom je deze situatie voor jezelf hebt gecreëerd. Welke les kan je daar uit halen?

5. Stop met concurreren

Wanneer je een spel speelt, kan competitiegevoel geen kwaad. Dat is het leuke eraan. Wie wint, maakt helemaal niets uit, want het gaat nergens over. Maar op het moment dat dat resultaat ineens wel heel belangrijk voor je is, zullen je handelingen onlosmakelijk verbonden zijn met de behoefte om het beste resultaat te halen, om beter te zijn dan de ander en voor je het weet is je hele leven één grote concurrentiestrijd. Door in alles beter te willen zijn, creëer je afstand en oordelen over anderen. Ongeacht wat de succesvolle wereld ons wil leren, deze manier van concurreren gaat je meer ergernis opleveren dan je aanvankelijk zult denken.

6. Lach!

Neem niet alles in het leven te serieus. Dat kost je namelijk een hoop plezier. Laat dingen over je heen komen. Hoe serieuzer we alles nemen, hoe gemakkelijker het is om het plezier in het leven te missen. Wat je ook in het leven wilt bereiken, misschien wel het toepassen van deze zes tips of je ultieme levensdoel, lach en geniet tijdens de persoonlijke reis die je maakt. Maak het leven niet te serieus!

Laat een bericht achter

Navigeer