6 zinnetjes die het leven van jouw kind zullen veranderen

Een kind opvoeden valt niet altijd mee. Zeker in een tijd waarin ouders soms zelf voor uitdagingen in het leven staan, zoals geldproblemen, werkloosheid en tijdgebrek. Er is echter een aantal dingen dat je je kind kunt meegeven, zonder daar geld voor uit te geven of zonder dat het zeeën van tijd kost, namelijk waarden meegeven als dankbaarheid, medeleven en geduld. Wanneer je elke dag aandacht deze waarden schenkt, al is het maar even, dan zou de wereld van je kind er wel eens heel anders uit kunnen zien. Want zeg nou eerlijk, ze laten groeien tot gezonde, gelukkige en respectabele volwassenen, dat wil toch elke ouder? Daarom delen we hieronder graag een aantal van die waarden met je.

#1 Geef altijd zoveel je kunt
De huidige maatschappij waarin kinderen opgroeien is soms lastig omdat het meer lijkt te gaan om te hebben, om te nemen, dan om te geven. De nieuwste IPhone, Nikes, Playstation 4, een hoverboard of een Macbook worden in advertenties zo aangeprezen dat je ervan overtuigd raakt dat dit bijdraagt tot geluk. Veel minder vaak praten we over geven, wat we voor een ander kunnen doen, zonder daar iets voor terug te verwachten. Leer je kinderen dat geven meer waarde heeft dan ontvangen, want een glimlach zien op iemands gezicht die je net hebt geholpen, zal ze langer bijblijven dan die nieuwste gadget die je net hebt gekocht.

#2 Waardeer de kleine dingen in het leven
Bij ons in de buurt is een plein met in de zomer een fontein. Het water schiet dan op onverwachte momenten uit de grond. De kinderen lopen expres over het plein elkaar uit te dagen, stiekem in de hoop nat te worden wanneer het water eruit spuit. En als het water hun verrast en ze kletsnat zijn geworden, rennen ze schaterlachend achter elkaar aan. Dit soort momenten zijn onbetaalbaar, net als het samen kijken naar de ondergaande zon, in de rivier zwemmen als we op vakantie zijn, met papa naar een voetbalwedstrijd. Door je kinderen bij te brengen dat geluk gevonden kan worden in de alledaagse dingen, zullen zij de kleine dingen in het leven gaan waarderen.

#3 Neem nooit genoegen met minder
Veel mensen leggen, wanneer ze volwassen zijn, zich neer bij de situatie waarin ze zich bevinden, ook al zouden ze deze toch anders willen zien. Een okee baan, een okee relatie, een okee leven. Misschien omdat ze denken dat ze niet beter dan dit verdienen of dat ze gewoonweg geen zin meer hebben om te zoeken naar wat ze echt willen in het leven. Als iets vanbinnen zegt dat je niet helemaal happy bent met jouw situatie, dan staat je nog altijd vrij om er iets beters van te maken. Wanneer je genoegen neemt met je ‘okee-situatie’, dan zou dit kunnen leiden tot onder meer apathie en depressie en dat verdient niemand, al helemaal niet je eigen kind. Leer je kinderen om hun doelen na te jagen en nooit op te geven. Laat ze hun hart volgen en doen wat hun gelukkig maakt, ook al slaat het nergens op voor andere mensen. Zolang zij voldoening uit het leven halen en houden van het leven dat ze leiden, zullen zij nooit met minder genoegen nemen.

#4 Wees elke dag dankbaar
Ongeacht voor wat voor uitdaging je in het leven staat, zolang je gezond bent, een dak boven je hoofd hebt, water om te drinken, kleren om te dragen, eten op tafel heb staan en lieve mensen om je heen hebt, dan doe je het al beter dan je denkt. Leer kinderen elke dag dankbaar te zijn met dit soort simpele feiten, want het is wederom die maatschappij  die ons doet denken dat we tekortschieten, dat we niet meetellen, als we niet de meest trendy en nieuwste gadget hebben aangeschaft. Laat ze dankbaar zijn voor wat ze hebben.

#5 Wat je denkt, dat wordt je
De kracht van gedachten. Leer je kinderen dat ze bewust moeten zijn van hun gedachten. Heb je positieve gedachten, dan zal je je ook beter gaan voelen. Leer je kids optimistisch te denken en ze altijd naar de positieve kanten van het leven te kijken.

#6 Volg altijd je hart
Soms slingert het leven je alle kanten op, dat je er gek van wordt. Maar de echte kompas van je leven zit in jou. Wanneer je jouw hart niet volgt, voeg je in feite een strijd met jezelf. Eraan toegeven is dan de enige manier om jezelf weer wakker te schudden en zo echt het gevoel te ervaren dat je leeft. Leer kinderen dat zij de enigen zijn die het enige juiste antwoord weten. Leer ze om naar binnen te kijken om het juiste pad te vinden, want het is uiteindelijk hun hart wat hen de weg zal wijzen.

Bron: Power of Positivity

Laat een bericht achter

Navigeer