8 redenen waarom hardlopen goed voor je is

‘Ga je mee hardlopen?’, vraagt mijn vriend. Ik verzin snel een smoes. ‘Nee, ik moet nog de was doen.’ Hij zucht. ‘Dat kan later toch ook?’ ‘Nee joh, ga maar. Ik doe het nu wel. Dan heb ik het gehad.’ Ik loop snel naar de badkamer en doe alsof ik de was eruit haal. Maar stiekem wacht ik tot hij de deur uit gaat.

Het is altijd hetzelfde liedje met mij. Ik weet dat sporten goed voor me is, maar toch doe ik het niet. Ik vind het al een hele prestatie dat ik elke dag minimaal een uur fiets. Alleen met mooi weer, dat dan weer wel. De sportschool vind ik na een tijdje ook niet meer spannend. En dan is zo’n abonnement weggegooid geld, dus daar begin ik niet meer aan. Een sportmaatje helpt niet, want die dump ik met het grootste gemak voor een nieuwe serie op Netflix. Een personal trainer? Been there, done that. Helpt enorm, maar ik ben dan iemand die dat het hele jaar nodig heeft en dat laat mijn budget niet toe. Toch hardlopen dan maar? Hmm… Deze acht redenen zouden me toch enigszins moeten inspireren om van de bank te komen, dus wie weet.

1. Het bespaart geld

Geen lidmaatschappen waar je spijt van krijgt en geen dure sportsgear (op een paar goede hardloopschoenen na). Kortom, hardlopen houdt je portemonnee gevuld.

2. Het houdt je weg van de computer of televisie en brengt je naar buiten

Met dit heerlijke lenteweer is het heerlijk om een frisse neus te halen. Waarom dan niet in combinatie met een rondje joggen door het park? Van de hele tijd staren naar een beeldscherm wordt je ook niet fitter.

3. Het is een gemakkelijke en goedkope manier om te socializen

Ik ben zelf nogal van de koffie- en/of lunchdates. Het liefst probeer ik elke week een nieuwe plek uit. En dat is soms best voelbaar in de portemonnee. Een alternatief is te gaan hardlopen ent tijdens de rek- en strekpauzes wat bij te kletsen.

4. Je kunt in alle rust luisteren naar je favoriete muziek of motivational speaker

Niemand die je stoort, niemand die zeurt over jouw lievelingstracks die op repeat gaan. En wie weet loop je nog prettiger als je via jouw oortjes de bemoedigende woorden van je favoriete motivational speaker hoort. ‘You can do this!’

5. Het werkt goed tegen stress

Hardlopen maakt je hoofd leeg en laat je creatieve brein ook nog eens werken. Bovendien blijkt uit onderzoek dat een uur workout drie keer zoveel keer meer effect heeft op stressvermindering dan door uit te rusten. Daar gaat je avondje bankhangen.

6. Je wordt er high van

No worries, deze ‘high’ is compleet legaal. Hardlopen maakt veel endorfinen in de hersenen aan. Dit zijn stoffen die werken als een natuurlijke morfine én een heel goed gevoel geven. Let wel op, er dreigt verslavingsgevaar!

7. Het is goed voor je online imago

Je loopprestaties, een mirror selfie in je hardloop-outfit of eindelijk fit girl quotes (“sweat more, bitch less) posten, zal je heel wat extra likes en volgers kunnen opleveren.

8. Het geeft je seksleven een boost

Vergeet even al die onderzoeken die dit bewijzen, dat is toch helemaal niet nodig? Je kunt zelf ook wel bedenken dat wanneer jij je goed voelt over jezelf en je (inmiddels goddelijke) lijf, de rest vanzelf komt.

Oké…waar zijn mijn hardloopschoenen?

Bron: Ecosalon

Laat een bericht achter

Navigeer