Actrice en theatermaker Dionne Verwey: ‘Geen mens is gemaakt om in onzekerheid te leven’

De acteurs zijn druk bezig als ik de repetitieruimte binnen kom lopen. Heel even kijken ze op en leggen al snel weer de focus terug op het stuk, onder toeziend oog van Dionne Verwey. De geboren Rotterdamse werkt sinds vijf jaar professioneel in het theater als actrice en theatermaker. Op verzoek van artistiek leider van Zep Theaterproducties, de producent van Escape Room, maakt zij deze voorstelling.

‘Escape Room gaat over drie jongens die als vluchteling naar Nederland zijn gekomen en zich in een fase van hun leven bevinden waarin ze terugblikken op hun komst en verblijf in Nederland. In Escape Room vragen zij zich af ‘wat nu?’ Hun verwachtingen en bevindingen worden besproken, maar ook de cultuurverschillen en hun omgang daarmee. Zij komen er achter dat realiteit en dromen nog niet overeenkomen. De boodschap van het toneelstuk is dat geen mens is gemaakt om in onzekerheid te leven.
De drie acteurs in het stuk zijn tegelijkertijd ervaringsdeskundigen. Yusuf Adam uit Somalië, Tommy Sherif uit Egypte en Mo Hersi uit Ethiopië zijn gevlucht uit hun eigen land en maken het een en ander mee. Zij halen inspiratie uit hun eigen persoonlijke verhalen.’

De drive is bij de drie mannen duidelijk zichtbaar. Vol overgave storten ze zich op hun rol. Zo nu en dan worden ze bijgestuurd door Dionne en gaan dan geconcentreerd verder. Eén scène raakt me. De muziek versterkt de emotie en ik merk dat ik me laat meenemen. Ben er stil van en het maakt me tegelijkertijd nieuwsgierig naar het eindresultaat. Voor de evaluatie van de repetitie ga ik er weer vandoor en vraag nog even hoe lang ik moet wachten.
‘Op donderdag 28 en vrijdag 29 maart wordt de voorstelling vertoond in Amsterdam, aan een besloten publiek. De premièredatum is nog niet bekend.’ Nog even geduld dus…

Laat een bericht achter

Navigeer