“Dat mag echt de open haard in. Weg ermee!”

Eljoenai Laisina is interieurstylist bij Avec Eljoenai. Met een aantal prestigieuze projecten op zijn naam, leek hij ons de perfecte persoon om te vragen naar de interieurtrends voor 2018. Maar daar dacht de eigengereide Amsterdammer iets anders over. Wij hadden een bijzonder en open gesprek met deze creatieve geest.

‘Ik hou mij niet bezig met trends.’ Daar gaat mijn artikel, dacht ik. ‘Laat ik het zo zeggen, ik volg ze niet. Het belangrijkste voor mij persoonlijk is een tijdloze basis, zoals een mooie vloer en materialen die niet aan verandering onderhevig zijn. Ik zie trends natuurlijk wel voorbij komen. Warme kleuren, met groen- en blauwtinten en aardetinten. Qua materialen zie je veel marmer, velours, suède en linnen. Er wordt veel gebruik gemaakt van structuur. Muren zijn niet glad gestuct, maar kunnen verschillende bewerkingen hebben. Daarnaast wordt nog steeds aandacht besteed aan het naadloos overlopen van buiten naar binnen. Hierbij wordt vaak hout gebruikt die op verschillende manieren zijn afgewerkt. Heel populair zijn de boomstamtafels, vaak robuust en in combinatie met een metaalsoort, wat weer iets straks en futuristisch heeft.

Mijn favoriet aller tijden is de visgraat parketvloer. Hoe zit het daarmee? ‘De visgraat vloer is altijd al een hit geweest, maar zeker in renovatieprojecten in de stad is het zeer gewild. In combinatie met een pand met hoge plafonds, witte wanden, glas-in-lood en paneeldeuren geeft het een uiterst luxueus gevoel aan het geheel. Zelf zou ik ook kiezen voor een zeer donker geoliede kleur, met een voorkeur voor zwart, hoogglans of mat, beide is mogelijk. En als ik toch zou gaan voor een lichte houtkleur, dan zou het verweerd of bijna onbewerkt moeten zijn. Een vloer moet leven. De licht geoliede versies zijn aan mij niet besteed, al helemaal niet die in de felgekleurde beukenkleur.’

Wat zijn de trends op het gebied van wanddecoratie? ‘Foto’s en kunst. Dat kan van alles zijn. Persoonlijke foto’s of foto’s die je bij Ikea kan kopen, bij wijze van spreken. Datzelfde geldt voor kunst. Ga je daarvoor naar de kunstuitleen of een galerie, of koop je het bij Xenos of Leen Bakker. Dat ligt helemaal aan jouw eigen smaak en budget.’ Natuurlijk wil ik weten waar zijn persoonlijke voorkeur naar uit gaat. ‘Ik ben zelf gek op fotografie én kunst. Ik hou van foto’s van “echte” mensen waar veel emotie in zit, vooral in zwart-wit. Het hoeft niet per definitie een portret te zijn, maar in straatfotografie kan ook veel emotie zitten. Een mooi voorbeeld vind ik het werk van Peter Lindbergh. Wat kunst betreft, trekt abstracte kunst mij het meest aan. Ik kan mijn gedachten helemaal laten gaan wanneer ik voor een kunstwerk sta. Zelf ben ik ook een fan van spiegels, en dan het liefst grote antieke spiegels die rechtstreeks uit een kasteel komen.’

Laat je gevoel spreken wanneer je je huis inricht

Wat kan je doen om de sfeer in huis te vergroten? ‘Goede verlichting. Eén druk op de knop is niet meer van deze tijd. De sterkte van het licht moet geregeld worden om de juiste sfeer te creëren. Dat kan je interieur echt een meerwaarde geven. Kies verder een goede vloer, een comfortabele bank die als een soort van statig en tegelijkertijd huiselijk element aanwezig is, en maak gebruik van stoffen en kleuren die je aanspreken. Laat je gevoel spreken wanneer je je huis inricht of herinricht.
Ik kan me goed herinneren dat een tante van mij veel antiek in huis had. Ze bezocht vaak markten en zaken die dat verkochten. Tussen al het antiek stond een bronzen jaguar beeld. Verre van antiek, maar het misstond niet. Weet je waarom niet? Omdat de jaguar bij haar hoorde. Het kwam terug in haar stijl, zelfs in haar kledingstijl.

Aan persoonlijke invloeden in een interieur hecht ik veel waarde. Vroeger hing aan de muur van ons ouderlijk huis de oorkonde van geloofsbelijdenis van mijn overgrootvader. Elke keer als ik er naar keek, werd ik geconfronteerd met mijn roots. Ik dacht na over mijn familie, het geloof, de cultuur en ik realiseerde me dat deze ingelijste oorkonde bij ons hoorde in het interieur.
Een inrichting die bij jou en jouw persoonlijkheid past, biedt zoveel meer sfeer dan een trendy inrichting waar geen ziel in zit. Soms is het te geforceerd. Ingebouwde sfeerverlichting die kan worden ingesteld in verschillende kleuren, past in mijn optiek prima in een mancave, maar wat mij betreft nog beter in een showroom of evenementenlocatie, maar niet in een woonkamer. Ik vind het een nogal hoog kermisgehalte hebben. Waar mensen ook echt vanaf moeten zijn de al dan niet ingelijste quotes aan de muur. Live, laugh, love etcetera. Dat mag rechtstreeks bij het grofvuil of de open haard in. In de fik ermee!’

Je hebt een uitgesproken mening en een heel eigen stijl. Zijn er ook interieurontwerpers die jou als stylist inspireren? ‘Op Nederlandse bodem is dat zonder twijfel Monique des Bouvrie. De manier waarop zij fotografie en kunst als uitgangspunt neemt en samenbrengt in een tijdloos en sfeervol interieur met bovendien een eigenzinnig karakter, daar kan ik alleen maar respect voor hebben.’

Oké, laatste vragen. Je moet kiezen:

Stad of dorp? Stad.

Appartement of eengezinswoning? Eengezinswoning, mits deze ruim is en bij voorkeur in een statige buurt staat.

Luxueus of vintage? Geen van beiden, maar samen één.

 

www.aveceljoenai.com

 

 

 

1 Comment

  1. Mooi stuk El! Ik ga je gauw contacten voordat je straks niet meer te betalen ben 😆. Ga zo door! #proud#😘

Laat een bericht achter

Navigeer