Design by Nudu laat de schoonheid van oud hout herleven

Michelle Maree (29) heeft haar hart verpand aan Suriname. Met haar bedrijf Design by Nudu blaast zij nieuw leven in oud hout, maar ook in andere materialen die voor anderen geen waarde meer lijken te hebben. Iets wat begon uit haar liefde voor natuur is uitgegroeid tot een snelgroeiend bedrijf dat niet alleen in Suriname succes heeft, maar ook daarbuiten.

STUDIE ‘Ik studeerde Pedagogiek en zocht in mijn derde jaar een stage in het buitenland. Aanvankelijk wilde ik naar Indonesië, waar mijn roots liggen, maar dat lukte niet. Het werd Suriname. Als kind hield ik al van groen en het buitenzijn en dit land biedt veel natuur en is rauw. Na zes maanden keerde ik terug naar Nederland om mijn studie af te ronden, maar de heimwee naar Suriname bleef, ook omdat mijn toenmalige vriend, die ik daar leerde kennen, daar was blijven wonen.’

TERUG NAAR SURINAME ‘Ondanks dat gevoel bleef ik nog anderhalf jaar in Nederland wonen, totdat ik besloot om weer terug te gaan naar Suriname. Mijn vriend had inmiddels een eigen bedrijf en tijdelijk werkte ik bij hem op de zaak. Heb daarna nog een periode trainingen ontwikkeld en gegeven voor een opleidingsinstituut, maar ik wist dat het leven wat anders voor mij in petto had. Alleen wat dat was, wist ik niet.

UDU ‘In het eerste jaar dat ik er woonde, bezocht ik zo nu en dan de jungle. Dit deed ik ook tijdens mijn stage. Daar vond ik een stuk hout, dat door de erosie een unieke vorm had aangenomen. Ik zag er een triceratotops (een dinosauriërsoort) in. Ik was er zo door geïntrigeerd dat ik het mee naar huis nam. Wat ik er mee ging doen wist ik niet. Vanaf dat moment begon ik meer op hout te letten. Ik ging vaker de jungle in op zoek naar hout die door de natuur mooi gevormd waren. In de supermarkt zag ik kistjes waarin bananen werden vervoerd. Ik wilde vragen wat die eigenaar van de supermarkt ermee ging doen. “Mi ne verstan joe”, zei hij. Omdat ik het toch wilde weten, vroeg ik een andere klant om het voor me te vertalen. De eigenaar van de supermarkt zou het weggooien en ik vroeg of ik er een paar mee kon nemen. De andere klant vertelde me vervolgens dat hij er zelf ook nog wat thuis had liggen. Daar zat ik dan met al die kisten thuis en omdat ik nog niet geslaagd was in het vinden van meubels, besloot ik zelf van de kisten een kast te maken. Niet veel later kreeg ik een rondleiding in een houtzagerij en om te voorkomen dat het resthout werd verbrand, nam ik zoveel mogelijk hout mee en bewaarde het in de werkplaats van het bedrijf van mijn vriend.’

Life is what happens to you while you are busy making other plans.

NUDU ‘Van resthout maakte ik met hulp van mijn zwager een tafeltje. De unieke stukken hout hadden allemaal iets artistieks en gebruikte ik bijvoorbeeld als ornament of voet voor een lamp. Al die prachtige materialen inspireerde mij om iets moois op te bouwen en zo ook de lokale en nationale economie te stimuleren. En zo onstond Nudu. N van nieuw en udu betekent hout in het Surinaams. Nieuw leven aan (oud) hout geven.

DE GROTE NIEUWKOMER ‘Naast hout is ook de liefde voor andere materialen gaan ontstaan, zoals oud metaal en schedels van dieren. Door het gebruik van schedels werd nog duidelijker dat het om nieuw leven gaat. De interesse in het merk werd almaar grote. Ik exposeerde op de Made in Suriname-beurs. Door deze exposure werd ik voorgedragen voor de nationale kunstbeurs. Na het goed overwogen te hebben, heb ik mij ingeschreven en kon ik na acceptatie van de deelnamecommissie meedoen. Met vijf unieke ontwerpen stond ik op de beurs. Elk ontwerp was voorzien van een gedicht met daarin de filosofie van het stuk. Licht staat in al mijn ontwerpen centraal. Het betekent voor mij vooral inspiratie, ideeën en creativiteit en is bovendien ook praktisch. Drie van de vijf stukken werden tijdens die beurs op openingsdag verkocht en ik werd aangewezen als ‘de grote nieuwkomer’, voor mij een grote eer.’

NIEUWE PLANNEN ‘Ik had, ondanks het succes van Design by Nudu, plannen gemaakt om te reizen, toen er onverwachts een kennis contact met mij opnam. Het was Jan Kunen, een keukenfabrikant die al jaren in Suriname woonde. Hij was geïnteresseerd in houtexport en vroeg of ik hem informatie hierover kon geven. Hij zou namelijk topdesign keukens met mooie bladen van Surinaams hardhout naar Nederland willen exporteren en liet me foto’s zien. Ik was even stil want wat ik zag was zo geweldig. Dat is wat met hout zo zou willen doen. We zijn samen gaan zitten en besloten te gaan samenwerken aangezien onze productportfolio elkaar perfect aanvult. Jan regelt de productie, logistieke en commerciële gedeelte, ik houd me bezig met het design en vormgeving. In maart ga ik terug naar Suriname, op zoek naar hout en om met het team van Jan na te denken over nieuwe ontwerpen. Ook zal ik tijdens dit bezoek exposeren op de United Business Beurs en zal er bekend worden gemaakt dat Kunen en Nudu samenwerken. In mei wordt in het Kookpunt in Rotterdam een showroom/shop-in-shop van Kunen geopend waarin de Nudu collectie gepresenteerd zal worden. Het reizen staat momenteel op een laag pitje, maar ik wil het alsnog gaan doen, om inspiratie op te doen en nog meer mensen rondom de wereld te inspireren om op een duurzame manier materialen te (her)gebruiken. Een vriend van me zei eens tegen me: “Life is what happens to you, while you are busy making other plans.” En voor mij is dit echt het bewijs.’

www.designbynudu.com

Laat een bericht achter

Navigeer