Drie broers, één doel: mensen laten genieten van gezond en puur eten

Het is een typisch druilerige herfstdag als ik de Rijnstraat in Amsterdam in loop, maar eenmaal aangekomen in saladebar DASLekker voelt het alsof ik in een ander seizoen ben, de lente. Het is er licht, fris en er heerst een aangename temperatuur. Anthony Adriaan (34 jaar), mede-eigenaar van het concept, is nog even bezig als ik binnenkom. Ik bestel alvast een glas verse muntthee en bekijk het menu.

HET CONCEPT
Anthony schuift aan en begint te vertellen. “DASLekker is een saladebar, met ook soepen, sandwiches en smoothies op de kaart, die elke zes weken verandert. Alles wordt homemade en vers bereid in de open keuken. Van de granola tot aan de wortelkerriesoep. We bieden gezond eten aan, met verse groenten als basis. Alle gerechten kunnen qua ingrediënten aangepast worden, zodat deze ook voor veganisten en vegetariërs als aantrekkelijk zijn. Daarnaast hebben we in het assortiment onze eigen ontwikkelde producten. Zoals de biologische kokosolie, die in Suriname wordt gemaakt en de ginger water.”

FAMILY BUSINESS
Anthony runt DASLekker met zijn broers Daniel (32 jaar) en Sandile (27 jaar). Beide broers hebben al jarenlange ervaring als kok, Daniel zelfs als chef-kok. Anthony heeft een achtergrond als financieel manager.
“We waren anderhalf jaar geleden met de familie op vakantie in Suriname toen het eerste idee ontstond. Daniel en Sandile kunnen ontzettend goed koken en ik ben financieel onderlegd. Waarom bundelen we onze krachten niet, vroegen we ons af”. Zonder dat de rest van de familie het wist werkten de broers verder het plan uit. Na negen maanden zoeken naar het geschikte pand, locatiebezichtigingen en gesprekken met makelaars en verhuurders, vonden ze uiteindelijk in de Rivierenbuurt de juiste plek. En na nog eens een verbouwing van drie maanden, zijn ze nu net twee weken open.

Bij de start van een bedrijf is support van je naasten belangrijk, maar niet vanzelfsprekend.

De dag dat zij als verrassing hun moeder en familie de zaak wilden laten zien, liepen hij en zijn moeder door de Rijnstraat toen ze de bedrijfsnaam op het raam zag. “Kijk Anthony, wat leuk! DasLekker heet dit.” Anthony zweeg glimlachend terwijl hij de sleutel omdraaide in het slot. “Kijk mama, dit is van ons!”
Het zal niemand verbazen dat het die avond een mooi feestje werd. Iedereen was blij en trots op de broers. “Bij de start van een bedrijf is support van je naasten belangrijk, maar niet vanzelfsprekend. Wij hebben het geluk dat veel familieleden klaar staan om te helpen waar nodig is.”
Anthony vindt het fijn om met zijn broers te werken. “We kennen elkaar door en door en vullen elkaar aan. Omdat we allemaal onze eigen expertise hebben, zitten we niet in elkaars vaarwater.”

DE BUURT
Terwijl we praten loopt een oudere man langs, kijkt naar binnen en zwaait vriendelijk naar Anthony. Het blijkt de eigenaar te zijn van de kapsalon hier verderop in de straat, die er al zo’n 30 jaar gevestigd is. Zowel de buurtondernemers als de omwonenden reageren positief op de komst van DASLekker. Iemand vroeg eens of ze ook bami en nasi verkopen. Anthony vat dat niet direct als negatief op. “Iemand kan het vragen omdat er misschien een behoefte aan is . Zolang we niet weten of het stigmatiserend is bedoeld, willen we niet oordelen. En met dit concept doen we eventuele vooroordelen juist de das om, door te laten zien dat we meer kunnen dan alleen maar roti kip en moksi meti maken.”
Met een paar andere ondernemers in de straat werken ze al samen. “We hebben bijvoorbeeld een vaste aanbieding voor de klanten van schoonheidssalon Marquerite en halen verse munt bij de groenteboer verderop. Op deze manier kunnen we elkaar steunen. En wie weet wat voor samenwerkingen de toekomst nog gaat brengen. Naast de buurtondernemers werken we ook samen met Leandro van healthy lifestyle movement C2B, oftewel Choose 2 Be Healthy. Door sport en eten bij elkaar te brengen, helpen we samen mensen om een gezonde levensstijl te bereiken. En de deelnemers van de C2B Bootcamp kunnen met korting bij ons eten.”

ONDERNEMERSGEEST
Interesse in ondernemen heeft hij altijd gehad, al tijdens zijn studie, Business Studies, aan de Universiteit van Amsterdam. Later proefde Anthony al aan het ondernemerschap, echter zonder het gewenste succes. Dit keer heeft hij een heel goed gevoel. Want de keuze voor een healthy concept als een saladebar, lag vrij voor de hand. “Mensen die me goed kennen, weten dat ik altijd al bewust leef. Ik let op mijn eten, eet graag salades en sport regelmatig. En met broers die allebei als kok hebben gewerkt, bleek dit het perfecte concept te zijn.”

ONTSPANNING
Als ondernemer is hij 7 dagen per week bezig. Ontspanning is daarom een must en die vindt hij vooral in sporten. Regelmatig hardlopen en kickboksen geven hem nieuwe energie. En ook zijn kinderen verdienen aandacht. “Ik vind het heel belangrijk om tijd vrij te maken om met mijn zoons dingen te ondernemen, ook al ben ik druk.”

We willen klanten laten genieten van gezond en eerlijk eten dat als een kunstwerk geserveerd wordt.

TOEKOMST
“We zijn net een paar weken geopend en we willen nog niet te ver vooruit kijken. Wat we nu vooral willen is dat mensen DASLekker kennen, een klantenkring opbouwen en deze klanten laten genieten van gezond en eerlijk eten dat ook nog eens als een kunstwerk geserveerd wordt. Want ook de presentatie vinden we belangrijk, maar dat kan ik wel aan mijn broers overlaten.”

THEORIE IS DE LEIDRAAD, PRAKTIJK DE LEERMEESTER
“De theorie is een goede basis, maar uiteindelijk leer je het vak door de praktijk. Als je een concept hebt bedacht, twijfel niet, werk het uit. Zoek mensen om je heen die je kunt vertrouwen en je kunnen helpen, Maak bovendien een goed financieel plan. Er is geen perfect moment om te starten met een eigen bedrijf. Stel je doelen, werk er naar toe, maar geniet ook zeker van het proces.”

DASLekker is gevestigd aan de Rijnstraat 192 in Amsterdam-Zuid en is dagelijks geopend van 8.00-20.00 uur.

1 Comment

Laat een bericht achter

Navigeer