Een bijzondere ceremonie die je meeneemt naar het diepste in jezelf

Society 8 – member Gladys bezocht een Ayahuasca ceremonie
in haar zoektocht naar wat haar echt gelukkig maakt.

Een bijzondere en intense ervaring die een andere kijk op haar leven teweeg heeft gebracht.

“Nu ik er zo over nadenk weet ik niet eens meer zeker hoe ik voor het eerst in contact ben gekomen met de term Ayahuasca. Mijn zusje noemde het een keer en sindsdien kwam ik het steeds vaker tegen. In films, boeken en zelfs in muziek. Het was alsof Ayahuasca ineens overal op mijn pad kwam. Wellicht een beetje door de zoektocht naar mijzelf van de afgelopen paar maanden.

DE LIAAN DER ZIELEN “Ik besprak het met mijn lifestyle coach die zelf ook ervaring met Ayahuasca heeft. Hij dacht dat het best goed voor mij zou kunnen zijn. Het voelde als een logische vervolg stap in mijn persoonlijke zoektocht naar geluk. Ik hou niet van zweverig, dus in mijn zoektocht online kwam ik terecht op de website van ‘The Healing Plant’. De website was clean en er werd niet alleen maar gesproken over hallucineren en spirituele zaken, maar ook over de meer “praktische” kant van dit toch vrij heftige psychedelicum. Ayahuasca wordt vaak verward met drugs. Dat is het echter niet.  Het is een natuurlijk “thee” die gemaakt wordt van een mix van diverse planten uit het Amazone regenwoud in Zuid Amerika (met name Peru) en om die reden wel de ‘liaan der zielen’ genoemd.

DMT “Samen met mijn beste vriendin besloot ik een ceremonie te boeken bij ‘The Healing Plant’. Ter voorbereiding las ik alles dat ik kon vinden over het onderwerp en keek ik diverse documentaires. Een documentaire die veel indruk op mij maakte was: ‘DMT – The spirit molecule’ (te vinden op Netflix). Het gaat over DMT, het hoofdbestanddeel van Ayahuasca. DMT is het enige molecuul ter wereld dat in alle levende organisme voorkomt; in mensen, dieren en zelfs in planten. Ayahuasca belooft je dan ook een reis waarmee je je in veel grotere mate verbonden voelt met alles dat leeft op deze wereld.”

CEREMONIE “Toen was het zo ver. We reden op 4 Januari naar Amersfoort voor deze ceremonie. Ik was eigenlijk heel nuchter, niet echt zenuwachtig en maakte me er niet veel zorgen om. Mijn vriendin was heel gespannen, vond het eng en heeft zelfs getwijfeld of ze het nog wel wilde. De “reis” gingen wij maken met twee andere mensen, die beiden ook enigszins gespannen waren. Voorafgaand aan het drinken van de thee werd ons door twee ontzettend vriendelijke begeleiders, Bas en Greet, uitgelegd wat wij konden verwachten en dat zij er iedere stap van de weg bij zouden zijn.
Allereerst dronken wij een MAO remmer (Monoamine-oxidaseremmer). Een klein kwartier later volgde de Ayahuasca. Binnen vijf minuten voelde ik mezelf versmelten met het matras. Ik voelde me verschrikkelijk en wilde weg uit de ruimte waarin ik me bevond. Ik vond de ruimte drukkend, donker en kon er niet meer zijn. Ik liep weg en weigerde nog naar binnen te gaan. Greet en Bas verzochten mij naar binnen te gaan. Ze dachten dat ik aan het vluchten was voor mijn eigen proces. Ik weigerde en vroeg of ik ergens anders mocht zitten. Uiteindelijk hebben zij aangevoeld dat ik echt niet meer naar binnen wilde en mocht ik in een andere ruimte zitten. Later op de dag gaven ze aan dat ik hoogstwaarschijnlijk erg gevoelig was voor de stemmingen van mensen om mij heen en het daarom slecht trok om in die andere ruimte te zijn.”

Het is heftig, met recht het meest heftige dat ik ooit heb meegemaakt

CONFRONTATIE “Mijn ervaring? Eerlijk gezegd… ik vond het afschuwelijk, ik wilde het niet, ik wilde weg, kon er niet aan toegeven, ik wilde niets liever dan uit dat nare gevoel. Ik probeerde uit man en macht of ik weg kon komen, maar dat lukte niet, uit onmacht begon ik te huilen. Je krijgt te maken met gevoelens waarvan je niet weet dat je ze hebt. Angsten die ik me nooit had kunnen voorstellen, ik heb dingen verwerkt die nog niet eens gebeurd zijn. Ik wist en weet nog steeds niet hoe ik me erover moet voelen. Het is heftig, met recht het meest heftige dat ik ooit heb meegemaakt. Ik denk ook tegelijkertijd het beste dat ik voor mezelf had kunnen doen. Er zijn dingen naar boven gekomen waarvan ik niet weet of ik ze moet geloven, iets dat ik in de toekomst nog verder moet onderzoeken. Of ik dat weer durf met Ayahuasca weet ik niet. Het is ergens heel eng, en toch ben ik trots op mezelf dat ik het geprobeerd heb. Dat ik ergens heb durven toegeven aan de angsten die ik voelde. Het klinkt allemaal negatief, maar dat is het niet. Het doet iets met je, iets dat ik heel moeilijk vond. Ik wil controle hebben. Ik hou van feiten, ik hou van cijfers, ik hou van dingen die kloppen. Dit kon ik niet bevatten, ik snapte niet wat het was. Er was geen enkele realiteitszin die ik eraan kon verbinden en dat was eng. En goed. Het was wat ik nodig had. Dat besef ik me eigenlijk pas nu.”

BEWUSTWORDING “Huidige vriendschappen en relaties passeerden de revue, maar ook vriendschappen en relaties uit het verleden die ik verwerkt dacht te hebben. Je snapt het allemaal, it makes sense, je begrijpt waarom sommige mensen nog wel in je leven zijn en anderen niet. Je weet waarom je, al was het als kind, bepaalde dingen gedaan hebt en waarom je andere dingen juist nooit aangedurfd hebt. Je begrijpt alles en toch begrijp je niets. Het mooie is, je laat het niet achter op het moment dat de thee niet meer in je systeem zit. Je herinnert je alles, alles klikt nog op precies dezelfde manier.”

“Ayahuasca heeft iets in mij open gezet, en ik weet nog niet wat het precies is, het is tenslotte net achter de rug. Ik ga ervan uit dat ik dat nog ga ontdekken, gezien alles op je pad komt precies wanneer je dat nodig hebt. Net zoals Ayahuasca dat kwam…
Een ding dat ik wel echt moet meegeven, Ayahuasca is niet iets dat je voor de lol doet, het is niet een leuk middagje trippen, het is niet chill, het is niet gezellig. Doe het omdat je jezelf wil ontwikkelen, accepteer verandering en geef je er aan over, bij enig ander motief zou ik er nooit aan beginnen.”

Wil je meer weten over een Ayahusca ceremonie, ga dan naar www.healing-plant.nl
Leestip: ‘De gewijde reis’ van Lars Faber.

Laat een bericht achter

Navigeer