Een mooi eerbetoon aan haar vader en inspiratiebron: Mr. Ali

In de verte zie ik haar al aankomen. Strak in het pak gehuld en de schoenen van haar eigen brand Mr. Ali aan haar voeten heeft Zahra Nabrhouh een klassieke uitstraling. Ze groet me warm en spontaan als of we elkaar al jaren kennen terwijl we elkaar letterlijk één keer eerder hebben ontmoet. Het blijkt een goede ijsbreker. Met een frisje strijken we neer op een zonnig terras ergens in Amsterdam West en ik vraag naar Mr. Ali.

‘Ali is de naam van mijn vader. Hij had nooit tijd om zijn schoenen helemaal aan te trekken en duwde met zijn voet de achterkant van de schoen naar binnen waardoor van de achterkant zijn sokken te zien waren. Of hij nu een pak of een djellaba aan had, hij droeg zijn schoenen op deze manier.’ Een duidelijk kenmerk dat Zahra heeft doorgevoerd in haar schoenenbrand Mr. Ali.

Als afstudeerproject van het AMFI besluit ze om een mannencollectie te ontwerpen met een mix van Westerse en nomadische aspecten. Geïnspireerd en ter ere van haar vader, die in 2011 overlijdt. ‘Mijn vader komt uit een nomadenfamilie. Zij trokken door de Marokkaanse woestijn en vestigden zich uiteindelijk in de stad Guelmim. Ik had mijn zinnen erop gezet om dit facet door te voeren in de collectie. Een collectie dat is geïnspireerd door de bijzondere manier waarop mijn vader zijn schoenen droeg.’

Het stuk dat haar vader altijd naar beneden duwde, het hielstuk, trekt vooral de aandacht bij het ontwerp. Of het nu speciale materialen zijn die gebruikt worden of de mogelijkheid om daadwerkelijk het hielstuk in te klappen. Het maakt het design uniek en stijlvol. ‘Ik werk graag met duurzame materialen en lokale ondernemers. Op deze manier kan ik de lokale economie steunen.’

De collectie is klein en bestaat uit drie lijnen, vernoemd naar haar broers. ‘Omdat het nog zo in ontwikkeling is, kies ik er bewust voor om het hierbij te houden. Tegelijkertijd biedt dat de brand een bepaalde exclusiviteit, wat ook fijn is.’

Een fijn mens die Zahra. Gedreven, creatief en vastberaden. Haar vader zou vast trots zijn als hij dit samen met haar kon beleven. ‘Ik voel vaak dat mijn vader bij me is en mij begeleidt in het maken van de juiste keuze. Dan ben ik met een zakenrelatie gesprek dat niet zo fijn verloopt en hoor ik hem zeggen: ‘Wegwezen!’

Haar plannen voor de toekomst klinken veelbelovend. Uit alles blijkt dat ze een enorm creatief brein en een groot gevoel voor design en branding heeft. ‘Ik verkoop de collectie bij X-Bank, een concept store tegenover het W Hotel in Amsterdam. Daarnaast organiseer ik Couscous & Shoes, een event op vrijdagavond, bij voorkeur bij iemand thuis. Ik vertel het verhaal over Mr. Ali en laat de schoenen zien onder het genot van lekkere couscous. Ik vind het belangrijk om mijn verhaal te delen met zoveel mogelijk mensen. En als mensen de schoenen willen kopen, is dat natuurlijk mooi meegenomen.’

mr.ali.nl

Laat een bericht achter

Navigeer