Het kleurrijke leven van eclectic fashion designer Sabine Staartjes

Eclectic fashion designer Sabine Staartjes is een bijzondere verschijning en de positiviteit straalt uit haar grote blauwe ogen, als ik haar begroet voor dit interview in haar studio waar druk gewerkt wordt aan de collectie ‘SET ME FREE’ voor de fashion show van vrijdag 20 januari bij het evenement Fashion Friday. Net als voorgaande collecties is ook deze geïnspireerd door onder meer haar eigen leven, de 80’s en urban lifestyle en de items zijn stuk voor stuk kleurrijk, opvallend en uniek. Wij gingen met haar in gesprek en vroegen aan deze bezige bij, of misschien beter gezegd paradijsvogel, hoe zij in het leven staat.

imageHaar moeder was coupeuse en maakte kleding voor Sabine. En voor haar pop. Als Sabine een nieuw jasje had, kreeg haar pop het ook. Haar kleren waren veelal bont gekleurd en omdat ze brildragend is, had ze monturen in verschillende kleuren. Zo zorgde haar moeder altijd dat alles bij elkaar paste. Al jong was ze gewend aan kleding die anders was dan andere leeftijdsgenootjes in haar toenmalige woonplaats Almere. Daarna kreeg ze als tiener kleedgeld en kon ze nog steeds niet de juiste items vinden om haar garderobekast uit te breiden. En zo begon zij samen  met haar moeder kleding te maken en te customizen. ‘In die tijd ontdekte ik het Waterlooplein en de 80’s stijl die ik doorvoerde in mijn eigen kledingstijl. Tijdens de MBO-opleiding Mode en Kleding wilde ik het liefst mijn eigen draai geven aan de creaties, afwijken van de opdracht die ik van de docent kreeg, maar die ruimte was er jammer genoeg niet of nauwelijks.’ Ze behaalde haar diploma en stroomde door naar de Kunstacademie. Door haar bijbaan als kleedster was ze ook regelmatig aanwezig bij fashion shows en in het theater. Daar werd ze weer geconfronteerd met haar andere kijk op dingen. ‘Ik zag in die tijd veel shows, maar geen enkele showde mijn stijl. Dit gaf me hoop voor de toekomst om een label te starten.’ Hoewel het merendeel van haar omgeving het haar afraadde om voor zichzelf te beginnen, was haar moeder één van de weinigen die haar hierin onvoorwaardelijk ondersteunde. ‘Dat vond ik heel fijn. Ik ben achteraf ook heel blij dat ik naar mezelf, naar mijn hart, heb geluisterd. Toevallig zei mijn vader pas nog: “Als iedereen het een doet, doe jij altijd wat anders.” En dat klopt ook!’

In Almere viel ze altijd al uit de toon. ‘Ik heb een andere smaak, kleed me anders, heb een andere visie, toen al. Dat ik in Amsterdam wilde wonen na mijn studie, werd dan ook niet door iedereen begrepen. “Waarom moet je naar Amsterdam? Je kan toch in Almere blijven wonen?” Maar ik heb geleerd om dicht bij mezelf te blijven. Heb geleerd dat wat ik oprecht goed vond, ook goed was. Zo voelde ik bijvoorbeeld dat mijn afstudeercollectie goed was. Net als de verhuizing naar Amsterdam. Hier kan ik mezelf zijn, dat vind ik heel belangrijk. Daarbij komt in deze stad mijn karakter tot uiting en laten mensen mij in mijn waarde. Er is een nummer met de tekst “If you are not yourself, then who are you?” Dat stukje slaat de spijker op zijn kop.’

If you are not yourself, then who are you?

image
Foto: Pauline Wiersma Photography

‘Geloof in jezelf’ vindt Sabine een noodzaak in het leven. Ze is blij dat ze altijd haar eigen pad heeft gevolgd en haar dromen is gaan najagen. Nu als ondernemer leert ze veel. ‘In het begin vind je alles leuk, zeg je overal ‘ja’ op omdat je het zo graag wilt. Ik heb geleerd om meer mijn grenzen aan te geven en dat een ‘nee’ ook een goed antwoord kan zijn. Ik weet nu dat bepaalde kritiek op mijn werk, niet per sé iets zegt over mij als persoon. Dat kon mij in het begin nog wel in verwarring brengen. Als designer handel je toch meer vanuit je hart en als ondernemer met je verstand. Die balans vind ik wel steeds meer. Sinds een aantal jaar besteed ik mijn administratie uit, maar soms denk ik dat ik de financiën weer zelf moet gaan doen, ik heb nu eenmaal graag de touwtjes in handen, maar het is zo’n voordeel omdat ik me dan kan focussen op het creatieve deel!’

Ook nu mijn eerste solo show steeds dichterbij komt, houdt ze op alle fronten strak de regie. ‘Ik wil dat alles goed gaat en een mooie show neerzetten.’ Het is daarbij belangrijk dat ze genoeg energie en ontspanning heeft. ‘Ik ben wel bezig met mijn gezondheid, ga er bewuster meer om. In tegenstelling tot voorheen, let ik nu op mijn eten. Ik rook niet meer, ik sport en werk aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Nu mijn bedrijf in een wat rustiger vaarwater is gekomen, heb ik daar meer tijd voor.’ Ontspanning vindt ze ook in de keuken. ‘Ik kook graag risotto. Risotto is liefde en heeft aandacht nodig. Je kan niet zomaar weglopen. Ik probeer verder nieuwe recepten uit en vind taarten bakken leuk. Jee, wat klink dit eigenlijk fucking burgerlijk!!’ [lacht hard]

De dag dat Sabine burgerlijk wordt, is wanneer Pasen en Pinksteren op één dag vallen. Hoewel ze met plezier samenwoont met haar vriend en daarmee het huisje, boompje-deel er al is, ligt de verdere focus voorlopig op haar bedrijf. Uitgroeien tot een keten met tig filialen staat echter niet op haar lijstje. ‘Met Studio Sabine Staartjes wil ik mooie dingen blijven maken. Ik vind het fijn om me te omringen met creatieve mensen. Dat werkt heel inspirerend en het versterkt mijn eigen creativiteit. Zo kan ik groeien terwijl ik wel heel dichtbij mezelf kan blijven.’

www.sabinestaartjes.com

Laat een bericht achter

Navigeer