Het leven is… om dankbaar voor te zijn

Morgen is het Thanksgiving Day. In Nederland niet echt een happening, in Amerika en Canada des te meer. Ik ken het zelf alleen uit films. Een grote familie aan een lange prachtig gedekte tafel, met daarop eten, eten, eten en nog eens eten. En een dikke vette kalkoen. Het hoofd van het gezin spreekt zijn of haar dankbaarheid uit voor het eten en het samenzijn. Gezellig wel, zo’n jaarlijks familiediner, maar eerlijk, zouden we niet elke dag onze dankbaarheid moeten uitspreken, of in ieder geval moeten stilstaan bij alles waar we dankbaar voor zijn?

Kijkend naar mijn eigen situatie is er al veel om op te noemen waar ik dankbaar voor ben. Om te beginnen voor mijn gezondheid. Op die paar labiele momenten na, eens in de zoveel tijd, ben ik zowel psychisch als lichamelijk helemaal gezond en functioneer ik helemaal prima vanaf 10 uur ’s ochtends.
Ik heb een fijn gezinnetje. Een heerlijk kind die ik bij tijd en wijle op Marktplaats wil zetten, maar het liefst zo vaak mogelijk bij me heb. Een lieve man die me steunt door dik en dun, in letterlijke en figuurlijke zin en mij accepteert zoals ik ben, dus inclusief die paar flaws.
Ik voel me bijzonder gezegend dat ik mijn ouders, ‘mijn favoriete oudjes’, nog heb. Ik kan altijd bij ze terecht. Om een potje te janken, maar gelukkig vaker om met ze te lachen. En ook óm ze te lachen. Om mijn moeder die me zonder enig schuldgevoel zegt dat ze even geen tijd voor me heeft omdat ‘The Bold’ op tv is. Of om mijn vader die sinds gisteren het videogesprek op Whatsapp heeft ontdekt en nu steeds wil beeldbellen, maar eigenlijk geen gespreksstof heeft en dus gewoon in de camera blijft kijken en lachen.

Happiness is  not about having what you want, but wanting what you have.

Mijn broers, zus, hun gezinnen, mijn schoonfamilie en de rest van de familie. Veel meegemaakt, goede dingen, nare dingen. But still, one love. Vrienden en vriendinnen die ik als familie beschouw. Het zijn er niet veel, maar voor mij genoeg om op te rekenen als ik in nood ben.
En dan mijn heerlijke appartementje. Op een goeie locatie, in een fijne en veilige buurt, in de stad waarin ik mij het meest thuis voel. ‘My view is better than yours’ is niet echt van toepassing, met de geel/blauwe reclamebelettering van de Zeeman waar ik op uitkijk. Maar toch, elke keer als ik uit het raam kijk vanuit mijn knusse woonkamer denk ik ‘ja man, ik zit hier toch wel lekker.’

Kortom, ik heb het goed en daar ben ik dankbaar voor. Als we allemaal wat vaker zouden stilstaan bij wat we hebben, zouden we vast vaker de conclusie trekken dat we eigenlijk best gelukkig zijn. Geluk draait niet om geld. Geld is fijn, begrijp me niet verkeerd, ik hou van geld. Het maakt het leven vaak een stuk gemakkelijker. Maar als je veel geld hebt en ziek bent, heb je er ook zo bar weinig aan.
Nee, in mijn ogen zijn liefde, dankbaarheid en gezonde relaties met jezelf en met anderen de pijlers voor het ultieme geluk. Als dat er is, komt de rest vanzelf.

Waar ben jij dankbaar voor?

 

2 Comments

  1. Francien Wenno Reply

    Weer mooi geschreven lieve Annet…
    Jouw leven is zeker om dankbaar te zijn.

    Ik ben dankbaar, dat ik dankbaar kan/mag zijn…❤

Laat een bericht achter

Navigeer