”Het zou geweldig zijn om een icoon zoals Gigi Hadid ooit met een ontwerp van mij te zien’

Denise Ruigrok van der Werven (28) is tassenontwerpster en eigenaresse van haar eigen label Ruigrok van der Werven. De geboren Rotterdamse heeft het ondernemerschap met de paplepel ingegoten gekregen en boekt met haar tassen succes in binnen- en buitenland.

Creatief was Denise al op jonge leeftijd ‘Mijn ouders hebben hun onderneming gestart toen ik nog heel klein was. Ik ben er dus echt mee opgegroeid en ik was vroeger dan ook vaak te vinden bij mijn ouders op de zaak. Ik was ik altijd al creatief bezig. Mijn ouders zitten in de kasten, en vroeger als ik met mijn vader mee ging naar de zaak was ik altijd achter bezig om creaties te maken van houtrestjes. Met poppen spelen bijvoorbeeld was niet aan mij besteed; ik was altijd aan het kleuren.’

Die creativiteit kwam verder tot uiting tijdens haar schoolcarrière. Na de middelbare school volgde zij een opleiding aan  het Grafisch Lyceum in Rotterdam. Na het eerste ‘algemene’ jaar Grafisch Vormgeven, koos zij voor de richting Mode & Trends. ‘Dit ging niet alleen over mode, maar ook interieur en media kwamen aan bod. Aan het einde van de opleiding werd mij steeds duidelijker dat ik de kant van mode op wilde. Ook tijdens de modestages die ik voor deze opleiding moest volgen, ben ik erachter gekomen dat dit mij heel erg lag. Voor de eerste stage koos ik voor een tassenmerk als stagebedrijf, en hierna is mijn liefde voor het ontwerpen van tassen niet meer weggegaan. Ik heb verschillende andere bedrijven gezien en ik heb ook dameskleding en kinderkleding ontworpen, maar de tassenstage bleef mij altijd bij!’

Na het Grafisch Lyceum Rotterdam, startte Denise met de studie Allround Styling aan de Academie Artemis, waar ze haar liefde en kennis over mode verder heeft kunnen ontwikkelen en in 2014 aan is afgestudeerd. ‘Na mijn opleiding Allround Styling heb ik enige tijd freelance gewerkt als stylist. Omdat ik het tekenen en ontwerpen heel erg miste en omdat ik een liefde heb voor tassen, ben ik een collectie gaan ontwerpen. Hier werd al zo goed op gereageerd en er heeft zo veel tijd en aandacht in gezeten dat ik op zoek ben gegaan naar een geschikte fabrikant. En zo had ik opeens een eigen label…’

Hopelijk kan ik elke dag mijn hobby blijven uitoefenen

Door haar achtergrond in styling had ze al wat contacten in de mode en ook de media pakten haar merk al heel snel op. ‘Voorafgaand aan de lancering van de collectie ben ik al begonnen met teasers op social media te plaatsen om consumenten nieuwsgierig te maken. Om het ook aan de pers bekend te maken, heb ik in oktober 2016 een lancering gehouden in The Hoxton in Amsterdam, waar mijn tassen voor het eerst te zien waren.’

Inmiddels worden haar tassen online verkocht, maar ook in stores wereldwijd zoals in Japan en Panama. Ook de pers heeft haar tassenlijn ontdekt. ‘Dat voelt heel onwerkelijk! Dat er mensen aan de andere kant van de wereld met een tas van mij lopen, dat had ik nooit kunnen bedenken. Ook vooral hoe snel het is gegaan, en hoe goed het contact blijft met de Japanse klanten is erg bijzonder. Het is een heel andere cultuur en steeds leer ik weer een beetje meer over het zakendoen. Als er weer eens een publicatie op de deurmat valt, is dit een droom die uitkomt. Om één van mijn ontwerpen te zien tussen de grote merken voelt echt als een compliment.’

Celebrity Talullah Willis ( ja, de dochter van) is in het bezit een tas van Ruigrok van der Werven en heeft meerdere foto’s geplaatst op Instagram. Over wie de volgende zou moeten zijn, heeft ze wel een idee. ‘Het zou geweldig zijn om een icoon zoals Gigi Hadid ooit met een ontwerp van mij te zien!’

In januari 2018 staat Denise op de Modefabriek, maar ook internationale beurzen staan op haar lijst. ‘Ik hoop mijn nieuwe collectie te showen op Tranoï in Parijs en ik ben al benaderd door een grote beurs in Shanghai. Ik merk dat mijn tassen erg in trek zijn in Aziatische landen. Zij hechten veel waarde aan designs die van Europese hand komen. Al mijn tassen zijn handgemaakt in Italië en gemaakt van het beste leer. Dit leer is op een biologisch verantwoorde manier gelooid en ook dit geeft een meerwaarde aan het product.’

De toekomst ziet er goed uit voor de getalenteerde Denise en haar merk Ruigrok van der Werven. ‘Hopelijk kan ik elke dag mijn hobby blijven uitoefenen. Geen dag is hetzelfde; het ene moment ben ik bezig met leer uitzoeken, een andere dag met ontwerpen of met het voorbereiden van een beurs. Deze variatie zou ik altijd willen blijven behouden.’

www.ruigrokvanderwerven.com

 

Credits foto’s boven:

Fotografie: Imke Panhuijzen
Haar en make-up: Peter Dwars @ House of Orange
Styling: Denise Ruigrok van der Werven
Model: Laïs @ Wilma Wakker

Laat een bericht achter

Navigeer