Het leven is… ontspannen

Nadat ik zo’n 15 jaar geleden mijzelf had voorgenomen om yoga te gaan beoefenen om te leren ontspannen kwam ik van een koude kermis thuis. Als de dag van gisteren kan ik me herinneren dat het zaaltje gevuld was met sikkeneurige dames. Ik zocht een plekje en wachtte tot de les begon. Dat ik nieuw was, leek de docente niet op te vallen, ook al was ik de enige allochtoon. De oefeningen logen er niet om. Als een waar strebertje dat zich niet wilde laten kennen, begon ik geforceerd mee te doen. De docente kwam zo nu en dan langs om me vervolgens te corrigeren. En dat ging niet geheel pijnloos. Gevolg: aan het eind van de les was ik compleet misselijk en ging ik met pijn in mijn ledematen huiswaarts. Dit doe ik nooit meer, dacht ik terwijl ik op de fiets naar huis stapte.

Totdat ik vorige week een gesprek had bij Sai Mithra in de Nieuwmarktbuurt. De informatie die ik kreeg over Transformatieve Yoga zette me tot nadenken. Het sprak me vooral aan vanwege de verdieping en de mogelijkheid om gevoelens en gedachten die gebaseerd zijn op pijn te transformeren naar die van liefde. Dus besloot ik me aan te melden voor een proefles. So here I am! Als ik binnenkom zijn er al andere leerlingen. Op tafel staat een thermoskan met ‘Goedemorgen’ thee. De yogamatjes liggen al klaar. Op de achtergrond hoor ik rustgevende klanken.

Ik voel me helemaal ontspannen en heb er zowaar zin in!

Bij het matje krijg ik nog een schapenvachtje, een kleed (mooie print trouwens), een dekentje en wat kussens. Docente Ilona wijst me mijn plek aan. Frontrow. Ok ok. “Ja dan kan ik je in de gaten houden en jij mij ook”, zegt ze met een knipoog. Terwijl ze uitlegt waar alles voor dient, zie ik hoe de andere leerlingen zich klaarmaken voor de les. Gehoorzaam leg ik het schapenvachtje op de mat, kleedje erover, ik ga op mijn kussen zitten en sla de deken om me heen.

De les begint met een meditatie en waar ik in de eerste minuten in mijn hoofd nog een hele to-do-list voor die dag af liep, kon ik later mijn gedachten naar binnen keren. Vanaf dat moment heb ik mij zo goed als volledig kunnen concentreren op de docente, de ademhaling en de houdingen.

Na afloop kan ik alleen maar concluderen dat Transformatieve Yoga me kan helpen bij het bereiken van volledige ontspanning en bij de transformatie van uit pijn geboren emoties naar die van liefde.
Die verschrikkelijke eerste ervaring kan ik nu achter me laten. Ik begin met een schone lei aan een nieuw yoga-hoofdstuk. Met een vorm die bij mij me past in een school waar ik me prettig voel.

 

Sai Mithra, Sint Antoniebreestraat 102 in Amsterdam.

Laat een bericht achter

Navigeer