Ikram Coffee: Ondernemen met een goed hart

Als klein meisje maakte ze indruk op haar familie met haar kookkunsten. Nu heeft Ikram El Khabbaji (35) sinds maart 2017 haar eigen zaak Ikram Coffee aan de Jan van Galenstraat in Amsterdam-West.

KEUKENPRINSESJE
‘Mama, mag ik koken?’ Dat is de vraag die Ikram haar moeder stelt als 8-jarig meisje. Ze verwachten bezoek en ze wil graag koken voor de familie. Haar moeder geeft na een goede uitleg toestemming en trekt de keukendeur achter zich dicht. Als Ikram na een aantal uur de couscous serveert, is iedereen verbaasd door haar talent. Sindsdien is ze verknocht aan koken. ‘Het was altijd open huis bij ons. Ik kom uit een groot gezin met 7 kinderen én we hebben nog een grote familie. Ik kookte altijd graag voor het gezin en de gasten. Zelfs na een werkdag, ik werkte in een schoenenzaak als leidinggevende, stond ik het eten te bereiden. ‘Wacht maar met koken tot Ikram thuis komt’ werd er dan gezegd. Ik probeerde van alles uit en eigenlijk doe ik dat nog steeds. Ik laat me vaak inspireren door wat ik vind op het internet. Het eten dat ik serveer heeft Marokkaanse en Westerse invloeden, daardoor bereik ik een brede doelgroep.

Alles wat ik doe, doe ik met liefde

WIE GOED DOET, GOED ONTMOET
Voordat ze Ikram Coffee opende werkte ze in een lunchroom in de buurt. Ze maakte lange dagen en had het altijd heel druk. Het was haar zoontje van 6 jaar dat aan de bel trok. Hij miste zijn moeder. ‘Voor mij was dat het moment dat de knop omging. Ik besprak het met mijn man en besloot zelf iets te beginnen.’ Een eigen onderneming hebben bevalt haar goed. Ze kan zelf haar tijd indelen en er is volop ruimte voor haar eigen ideeën. ‘Ik heb alle ideeën opgeschreven. Er zal een dag komen dat ik die kan uitvoeren. Ik wil graag wat terugdoen voor de maatschappij. Mensen helpen. Mensen die minder bedeeld zijn of bijvoorbeeld vluchtelingen. Ik realiseer me dat ik het goed heb en daarom wil ik wat doen voor anderen.’ Ikram gooit geen eten weg wat over is gebleven. ‘Ik geef het weg. Dan breng ik het zelf naar mensen uit mijn omgeving die het kunnen gebruiken en waarderen. Alles wat ik doe ik doe, doe ik met liefde’, aldus Ikram. En dat proef je, zo hebben we mogen ervaren. Tijdens de Ramadan was Ikram Coffee geopend voor iftar. Zo is er een Society 8 Exlusive iftar georganiseerd in samenwerking met Ikram Coffee en heeft zij belangeloos een iftar verzorgd voor een aantal statushouders. Onder het motto ‘wat je geeft, krijg je terug’ zet Ikram haar beste beentje voor in haar lunchroom en zullen er in de toekomst ongetwijfeld de juiste mensen op haar pad komen die haar helpen bij het bereiken van haar doelen.

Wil jij ook een keer je koffiedate, high tea of lunch plannen bij Ikram Coffee? De zaak is geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.30 uur. Adres: Jan van Galenstraat 155 in Amsterdam.
Je kunt Ikram Coffee volgen op Facebook: www.facebook.com/Ikramcoffee

Foto’s: Mon Cher Photography

Laat een bericht achter

Navigeer