Illustratrice Patricia Sainz: ‘Creëren doet iets met je ziel’

De in Madrid geboren en getogen Patricia Sainz (46) was 22 jaar toen zij begon illustreren. Het was in de periode dat zij van Londen naar Nederland verhuisde voor de man op wie ze verliefd was geworden. Wat begon met het tekenen van simpele poppetjes is uitgegroeid tot expressieve illustraties. Een autodidact, die niet alleen door veel te tekenen haar skills verder ontwikkeld, maar zo ook de Nederlandse taal heeft geleerd.
‘Ik sprak geen Nederlands en had mezelf een deadline gesteld om de taal te leren. De snelste manier voor mij om te leren was door te tekenen. Een raam, een deur, een boek, een kast etc. Ik tekende van alles. En het is me gelukt!’

EEN VREEMDE EEND IN DE BIJT
Patricia is, wat betreft creativiteit, een beetje een vreemde eend in de bijt in haar familie die werkzaam zijn in de advocatuur, het bedrijfsleven of als arts. Desondanks wordt zij wel erg gesteund in haar werk als illustratrice. ‘Mijn omgeving is best trots op mij! Toen ik begon, was mijn werk simpel, maar qua design wel heel sprekend. Daar kreeg ik goede reacties op vanuit mijn familie- en vriendinkring en zo ben ik begonnen met het illustreren van verjaardagskalenders en uitnodigingskaarten. In Spanje sturen mensen elkaar geen kaarten voor bijvoorbeeld een verjaardag, dus daar is geen markt voor. Maar er is wel vraag naar uitnodigingskaarten voor een eerste communie of een bruiloft en daar krijg ik nu opdrachten voor via mijn persoonlijke netwerk in Spanje.’
De tevreden klanten zorgen voor een goede mond tot mond reclame waardoor er nu ook vraag is naar het maken van portretten. ‘Hierin heb ik bij mezelf een ontwikkeling gezien als illustratrice; van het illustreren van kaarten tot aan de portretten.   Bij het portretteren van een persoon komt veel precisie bij kijken. Het portret moet natuurlijk goed lijken op de persoon en de juiste expressie hebben en tegelijkertijd moet ik mijn eigen stijl behouden. Dit maakt het werk een stuk intensiever maar mooi om te doen.’

INSPIRATIE
Patricia laat zich inspireren door anderen en door alles wat ze om haar heen ziet. ‘Ik heb mijn Ipad altijd mee en teken waar ik maar kan, van op het terras tot in het vliegtuig. Ik volg veel kunstenaars via social media en ik hou van kleuren. Wanneer ik aan een nieuw werk begin dan lijkt het alsof ik een flow terechtkom en krijg kleuren door in mijn hoofd. Vooral ’s avonds of heel vroeg in de ochtend krijg ik inspiratie. Soms ben ik uren bezig met mengen van kleuren tot ik de perfecte kleurcombinatie heb. Daarna gaat het tekenen vaak vanzelf en als ik voel dat de tekening mooi is, krijg ik nog meer energie.’

LIEFDE VOOR DE LOTERIJ
Vijf jaar geleden stapte ze over van haar vertrouwde potloden naar het digitale tekenbord. ‘Ik hou het meest van het tekenen met potloden, maar bij het digitaliseren verliest het haar kleur, dus heb ik de overstap gemaakt. Ik word ook begeleid door een coach die mijn werk bekijkt vanuit het perspectief van een grafisch designer en publisher. Met het advies dat ik krijg, kan ik mijn illustraties finetunen.’
Kenmerken voor haar eigen ontwerpen is dat er veel expressiviteit in zit. ‘Vooral in de ogen, die vertellen iets. Ook het gebruik van sterke kleuren is typerend voor mijn illustraties.’ Haar mooiste opdracht tot nu toe is een waarbij ze illustraties maakte om een goed doel te steunen. ‘Het ging om een ziek meisje in Spanje. De illustraties werden geprint op items die bestemd waren voor een loterij. Spanjaarden houden erg van loterijen en het heeft heel veel geld opgeleverd!’

CREËREN DOET IETS MET JE ZIEL
Nu werkt ze nog als programmamanager/manager inside sales, maar als het aan Patricia ligt is dat niet voor altijd. ‘Mijn roeping is tekenen en het is iets wat ik inmiddels bijna elke dag doe. Creëren doet iets met je ziel. Mijn doel is om die creativiteit om te zetten tot een brand, en misschien wel mijn eigen brand.’

http://www.patisainz.com

Patricia Sainz is sponsor van het project ‘Van haring tot halloumi’ en zal de illustraties verzorgen voor de keukenschorten van de koks en in de nabije toekomst de #vhth merchandise.

Laat een bericht achter

Navigeer