In deze koffiebar bestel je jouw cappuccino in gebarentaal!

Sign Language Coffee Bar opende vorige week haar deuren in de Circl op de Amsterdamse Zuidas.  Het is de eerste Nederlandse koffiebar bij een groot Nederlands bedrijf waar alleen maar dove barista’s werken en waar je met gebarentaal je bestelling moet plaatsen.
Met dit initiatief bouwt ABN AMRO samen met Ctalents verder aan haar programma om mensen met een arbeidsbeperking aan het werk te helpen. De bank hoopt hiermee andere bedrijven te inspireren ook stappen in deze richting te zetten.

Afgelopen oktober opende de allereerste gebarentaal- koffiebar van Nederland op de Amsteldijk door social enterprise Ctalents. De succesvolle start, waarbij vele bezoekers geraakt zijn over hoe inclusiviteit goed en positief kan werken, is een mooie samenwerking ontstaan tussen de financial corporate en de social enterprise.
De Circl, waarvan ABN AMRO ook de initiatiefnemer is, is een circulair platform op de Amsterdamse Zuidas waar maatschappij en samenleving samen in beweging komen voor een duurzame wereld. Daarmee is het ook de plek om te starten met een eigen Sign Language Coffee Bar. ABN AMRO zal het concept van de gebaarista’s  ook in samenwerking met Ctalents landelijk uitrollen voor haar grotere kantoren.

Kees van Dijkhuizen, CEO ABN AMRO: “Voor ons is dit weer een mooie stap richting een nog inclusievere bank en hopelijk zullen anderen ons voorbeeld volgen. Dit is iets waar je niet te lang over moet praten, je moet het gewoon doen.”

Sandra Ballij, initiatiefnemer Ctalents: ‘Het is echt fantastisch om te zien dat ons gedachtengoed van duurzame inclusiviteit en het juist inzetten van de talenten van zintuiglijk uitgedaagden ook opgepikt wordt door een financial corporate zoals de ABN AMRO. Het bewijs dat het gewoon kàn. Daarnaast een uitnodiging voor elke organisatie die momenteel diversiteit, inclusiviteit, social return of de participatiewet een plek geeft om in gesprek te gaan met social entreprises over een duurzame samenwerking om écht impact te maken.’

Barista-opleiding
Bezoekers die geen gebarentaal beheersen, kunnen ter plekke gebruik maken van een scherm met korte, geluidloze videofilmpjes. Daarmee leer je in enkele seconden hoe je een espresso of een cappuccino in gebarentaal kunt bestellen. De filmpjes – inclusief de gebaren voor: ‘ik wil m’n bestelling meenemen’ en ‘tot morgen!’ – zijn ook te bekijken op de website www.signlanguagecoffeebar.nl.

De Sign Language Coffeebar in Amsterdam verzorgt trainingen speciaal voor gemotiveerde doven die graag aan de slag willen als barista. Ze zijn daarmee allen gespecialiseerd in het bedienen van espressomachine en het bereiden van allerlei koffiespecialiteiten.

Duurzame banen
De Sign Language Coffee Bar maakt onderdeel uit van het inclusiviteitsprogramma van talentmatcher Ctalents.  Ctalents plaatste o.a. ook dove adviseurs bij ABN AMRO die daar met een videoverbinding dove en slechthorende klanten van de bank in gebarentaal uitleg over hypotheken en beleggen geven.
In totaal werden met de verschillende concepten van Ctalents 150 doven (40%) en blinden (60%) naar duurzame banen geholpen. 90% van de geplaatsten was na een jaar nog steeds aan het werk.

Ondersteuning 
De Sign Language Coffee Bar wordt ondersteund door Ctaste Nederland, maatschappelijk investeerder Start Foundation en de familie Van Oord.

Laat een bericht achter

Navigeer