Jong & inspirerend: Gershwin Bonevacia, een uitblinker in de woordkunst

De in Rotterdam geboren 22-jarige Gershwin Bonevacia kreeg op de basisschool in eerste instantie niet de mogelijkheid om de Cito-toets af te leggen wegens een taalachterstand en kreeg als voorlopig advies om naar voortgezet speciaal onderwijs te gaan. Vandaag de dag is hij niet alleen afgestudeerd aan de HBO-opleiding Commerciële Economie maar ook een gewaardeerd en talentvol poëet, spreker, schrijver en organisator van het door hem ontwikkelde “I Speak”, waar hij andere jonge dichters een podium geeft.

DYSLEXIE
“Nadat bleek dat ik dyslectisch was, heb ik alsnog de CITO-toets mogen doen en werd uiteindelijk mijn definitieve advies VMBO-kader. Omdat ik ook op hoog niveau voetbalde, ging ik naar Thorbecke College, een speciale school voor topsporters. Omdat lezen en schrijven voor mij als dyslect een stuk lastiger was, kreeg ik vaak te horen dat ik dom was. Als dat als kind zo vaak tegen je wordt gezegd, ga je dat ook geloven en dat is niet goed voor de ontwikkeling van je zelfbeeld. Dyslexie is eigenlijk altijd negatief beladen en dat deed veel met mijn zelfvertrouwen. In lezen en schrijven stak ik om die reden imageweinig energie meer en ik stortte mij op het voetbal want daarvan wist ik zeker dat ik dat goed kon.” Na kader ging hij de gemengde leerweg volgen op het VMBO en ook met voetbal ging het goed. In verband met zijn dyslexie kreeg hij wekelijks begeleiding waar hij ook in aanraking kwam met kinderen die een bijzonder brein hebben, zoals hoogbegaafde kinderen. “Daar kreeg ik heel veel kennis over taal mee en ook tools om beter om te gaan met mijn dyslexie. Dit heeft ertoe geleid dat mijn resultaten beter werden en dit had vervolgens weer een positief effect op mijn zelfbeeld. Lezen begon ik leuk te vinden en op mijn 15e jaar ging ik veel boeken te lezen waaronder die over persoonlijke ontwikkeling. Ik leerde hierdoor in te zien wat ik wilde en dat was presenteren en concepten bedenken. Ik was me heel bewust van dat ik goed kon praten, overtuigen en presenteren. Daar verbeterde ik mezelf continu in. Tegelijkertijd wist ik ook wat ik niet wilde en dat was voetbal. Waar ik jaren had gedacht dat dit het was, wist ik nu dat ik hier een punt achter wilde zetten en vertrok bij de jeugd van Sparta. Mijn ouders hebben me altijd de steun gegeven die ik nodig had. Mijn moeder is iemand die zegt dat ik mijn hart moet volgen en moet doen wat ik wil. Mijn vader is heel gedisciplineerd en is van mening dat je hard moet werken om je doelen te halen. Ik haal van beide ouders het beste eruit voor mezelf.”

FILOSOFIE
Gershwin was een jaar of 16 toen hij begon met filosoferen. Hij schreef quotes en gedichten en maakte motivational video’s. “Ik heb altijd gedacht dat dichten en dyslexie niet samen gingen, maar liet me toch overhalen om mee te doen aan een literatuurwedstrijd in 2012. Tot mijn verbazing won ik en ontving de Literatuurprijs voor jonge schrijvers onder de 18 jaar. Mijn vertrouwen groeide en zag potentie in mijzelf. Ik volgde dichterscursussen en van daaruit kwam ik aanraking met het voeren van betogen.” In 2013 startte hij het podium “I Speak”, waar hij anderen uitnodigt om hun gedichten voor te dragen. “Ik herkende mezelf niet in andere dichters en had behoefte aan een eigen podium.” Nu is Gershwin degene die andere jongeren bewust maakt van het belang dat je er achter komt wie je bent, wat je wilt, waar je goed in bent en daarin excelleert.  “In Nederland wordt niet geleerd om er met kop en schouders bovenuit te steken, maar om gemiddeld te zijn. In mijn ogen is iedereen is creatief en een kunstenaar, alleen het onderwijssysteem zit niet zo in elkaar dat dit gestimuleerd wordt. Het wordt juist onderdrukt.”

image2017
De positieve ontwikkelingen in de afgelopen jaren voerden hem naar opdrachtgevers in onder andere het bedrijfsleven. “Ik schrijf en dicht in opdracht van bedrijven, ik open als spreker diverse congressen en heb al een aantal optredens gehad op de radio en televisie.” De gedichten waarmee hij op zijn 16e jaar begon te schrijven worden gebundeld in het boek “Ik heb een fiets gekocht”, dat volgend jaar wordt uitgebracht. Ook zal hij gaan spreken bij TedX en werkt hij aan een aantal creatieve projecten. “Ik wil blijven groeien en nationaal en internationaal doorbreken als woordkunstenaar. Ik zou ook een eigen praktijk voor dyslexie willen hebben, maar mijn ultieme droom is dat wat ik doe invloed heeft op de samenleving. Dat het mensen aan het denken zet en dit zal vertalen naar bepaalde, positieve gedragingen. Ik ben op de goede weg. Ik ben dankbaar voor en in zekere mate trots op wat ik tot nu toe heb bereikt, maar tevreden ben ik nu nog niet.”

www.gershwinbonevacia.nl

 

 

Laat een bericht achter

Navigeer