Jong & inspirerend: van een verlegen jongen tot een communicatief sterke bruggenbouwer

Door de regen fietst Bright Aboagye ons tegemoet. Hij komt net van een voetbalwedstrijd bij zijn club SDZ. Door het slechte weer vergeet ik compleet te vragen of ze hebben gewonnen. We lopen snel richting Mövenpick Hotel om te schuilen en te praten over wat hij allemaal doet in het leven en wat hem inspireert.

De 28-jarige Bright is een geboren Amsterdammer met Ghanese roots. In zijn basisschooltijd ontwikkelde hij zich als een moeilijk handelbare jongen. Hij had moeite met zijn identiteit, sterker nog het was een ware struggle. “Het was een tijd dat er werd neergekeken op Afrikanen. Ik zag en hoorde om me heen dat Afrikanen niet gewaardeerd werden. Ik ontkende daarom vaak dat ik uit Ghana kwam. Dan zei ik bijvoorbeeld dat ik Surinaams was. Ik kreeg problemen op school, maar ook daarbuiten. Om erger te voorkomen besloot mijn moeder mij naar Ghana te sturen.” Daar verbleef hij drie jaar, bij zijn familie. Het werd een leerzame periode voor hem. “In die drie jaar ontwikkelde ik onder meer zelfdiscipline en respect voor ouderen. Maar het belangrijkste was dat ik mezelf leerde accepteren zoals ik ben. Dat het goed is zoals ik ben en waar ik vandaan kom. Ik besefte dat, niet je culturele achtergrond, maar je persoonlijkheid maakt wie je bent.” Op zijn twaalfde kwam hij terug. Middelbare scholen hadden geen andere informatie dan die zijn oude basisschool had verschaft. En dat dossier zag er niet best uit. Geen enkele school stond te springen om hem aan te nemen, ook al zei zijn moeder dat hij een ander kind was geworden. “Ik had geen Cito-toets afgelegd, dus zat er niets anders op dan een toelatingstoets te maken. Via de Mavo en en de schakelklas kwam ik uiteindelijk op de Havo en stroomde daarna zonder vertraging door naar het HBO.”

Bright werkt als sales consultant bij een IT-bedrijf. Daarvoor werkte hij ook al vijf jaar in de salesbranche. “Dit is een heel goede business om je communicatief te ontwikkelen en deze vaardigheden te gebruiken om anderen te beïnvloeden, in positieve zin. Ik heb daarnaast een tijd actief netwerkmarketing gedaan en dat is een branche die zich perfect leent om uit je comfort zone te komen. Ik vond mezelf altijd wat verlegen, misschien wel door onzekerheid. Daar heb ik geleerd om uit mijn schulp te kruipen en om mijn communicatieve vaardigheden te verbeteren. Ik heb leren spreken voor een groot publiek. Nu word ik regelmatig gevraagd als motivational speaker op bijvoorbeeld scholen of beurzen voor jongeren. Dat doe ik met alle plezier. Eigenlijk alles wat ik in de netwerkmarketing heb geleerd met betrekking tot communiceren en netwerken heb ik kunnen toepassen op allerlei vlakken. Men realiseert zich vaak niet hoe belangrijk het is om een goed netwerk te hebben, zowel privé als zakelijk. En hoe ver je kan komen met een goede manier van communiceren.”

imageAls mede-oprichter en bestuurslid van Rainmakers Foundation is dit een belangrijk onderdeel van hun missie. De stichting heeft als doel om een platform te vormen voor jonge Afrikaanse diaspora en ze te ondersteunen bij de ontwikkeling op het gebied van onder andere financiën, creativiteit, persoonlijkheid  en communicatie. “Ons motto is ‘development of the youth, by the youth and for the youth’. De kennis en ervaring die ik heb opgedaan kan ik op deze manier doorgeven aan de jongere generatie.”
Rainmakers Foundation houdt zich bezig met diverse projecten zoals Never Not Networking. “Hierin laten wij de bezoekers de kracht van netwerken zien. Dat gebeurt op informele wijze door onder meer een spel-onderdeel in te passen in het programma en geen dresscode te hanteren. Er zijn invloedrijke gastsprekers die voor de jonge bezoekers als rolmodel kunnen fungeren. Wanneer jongeren naar huis gaan met een goed gevoel en een hoop nieuwe contacten, dan geeft mij dat voldoening. Het voornaamste doel van Rainmakers Foundation is het vormen van een kweekvijver van jonge getalenteerde professionals, een broedplaats voor ontwikkeling. Momenteel zoeken wij de verbinding met commerciële bedrijven met wie we kunnen samenwerken omdat we van mening zijn dat we met het bundelen van krachten meer kunnen bewerkstelligen.”

Ik ben pas succesvol als ik gelukkig ben

Naast zijn fulltime baan en Rainmakers Foundation heeft hij nog een bedrijf opgestart met zijn jongere broer. Viral Champion is in juni van dit jaar opgericht en biedt op feesten een aparte ruimte aan om te gamen. Als warming up voor een feest of juist als break. “Gamen verbindt mensen. Dat geldt zowel voor het spelen van bordspellen, wat we in Ghana heel graag doen, maar ook voor digitaal gamen wat vooral in het Westen populair is. Hoe dan ook, gamen brengt mensen bij elkaar, biedt ontspanning en plezier.” Er wordt goed gereageerd op het concept en de interesse hiervoor komt vanuit allerlei hoeken, van gemeente tot aan organisatoren van feesten. De samenwerking tussen hem en zijn broertje gaat ook soepel. “We zijn allebei ergens anders goed in. Hij is fotograaf en is veel bezig met de creatieve vormgeving. Mijn kracht zit in het uitwerken en vastleggen van de basisvoorwaarden en de presentatie.”

imageBright staat positief in het leven. Dat heeft hij van zijn moeder, die hij tot de dag van vandaag dankbaar is dat ze hem destijds naar Ghana heeft gestuurd. “Mijn moeder is mijn grootste inspiratiebron. Het is een warme, sterke en positief ingestelde vrouw. Ik heb respect voor hoe ze ons drieën heeft opgevoed, alleen, want mijn vader woont in Ghana. Altijd zegt ze ‘zeg tegen jezelf dat je mooi bent’. Daar moesten mijn broertjes en ik vroeger wel eens om lachen maar ze heeft gelijk. Dan zeiden we ‘waarom zeg je dat mama?’ Ze antwoordde dan ‘als je moet wachten tot iemand anders zegt dat je mooi bent, kan je lang wachten, dus kan je het beter zelf zeggen’. Hahaha!” In plaats daarvan heeft Bright een andere kreet. ‘Ye Bo Game’. “Een self boost, een zelfmotiverende kreet die iets betekent als “wij spelen het spel”. Je hoeft niet continu serieus te zijn, maar je moet wel altijd je best doen.”

‘Wat je ook wil gaan doen, doe iets wat je gelukkig maakt.’ Wijze woorden van wederom zijn moeder of zoals hij liefkozend zegt ‘mijn mams’. “Daar zit voor mij ook de definitie van succes. Waar ik in het verleden succes nog associeerde met geld, doe ik dat nu met geluk. Ik ben pas succesvol als ik gelukkig ben. En ik word gelukkig door de dingen te doen die ik wil doen, met enthousiasme, met liefde en met passie.”

rainmakersfoundation.com
viralchampion.com

Laat een bericht achter

Navigeer