Koningsdag, Nederlandse cultuur ten top

Lange tijd leek het erop dat Koningsdag 2017 een natte boel zou worden in de hoofdstad. Zelfs een aantal dagen ervoor gaf de weerapp aan dat de zon weg zou blijven. Hoewel we meteen een business zagen in de verkoop van regenjassen, ja die dunne in die kleine verpakking want die zijn zo gemakkelijk mee te nemen, hebben we toch besloten om dat maar niet te doen. En gelukkig maar, want het was prima te pruimen qua weer. Af en toe miezerde het kort, maar ach, dat mocht de pret niet drukken, zeker niet als de zon doorkwam.

imageDe stad was rond het middaguur al aan het volstromen met mensen uit alle windstreken, maar files op doorgaande straten zoals de Leidsestraat kennen we allang niet meer. Wat wel nog onveranderd is, zijn de vrijmarkten door de stad. Kleding en huisraad, van mooi tot aan spuuglelijk, worden aangeboden op bijna op elke hoek van de straat. Ook op andere manieren proberen mensen hun geld te verdienen. Twee jongetjes op de Haarlemmerstraat liggen op de grond met hun hoofd op een kussen en willen slapend rijk worden. Schijt aan gezondheid lijkt een veelvoorkomend motto op deze dag.  Niemand lijkt meer vegan te zijn en ook een glutenallergie lijkt iets onbekends. De hamburgers, hotdogs, porties saté, broodjes shoarma en loempia’s worden aan de lopende band verkocht tegen idiote prijzen. Maar hé, van al dat slenteren door de stad wordt je hongerig toch!
En dan heb je nog de in oranje en rood-wit-blauw uitgedoste figuren die door de hele stad banjeren. Overigens zijn dat allang niet meer alleen de Nederlanders. Ook de buitenlandse toeristen passen zich aan en lopen met het hele gezin gehuld in oranje boa te springen op de keiharde muziek die van de boten komt. De uitgelaten mensen op de boten schreeuwen, zingen kan je het namelijk niet noemen, de longen uit het lijf als door de boxen klassiekers als ‘I will surive’ en ‘There’s no limit’ galmen. Door het hossen ligt er meer bier in de gracht dan in het glas.

Aan het einde van de dag is er niet veel meer over dan een dronken student of een verdwaalde toerist die over de met glasscherven bezaaide straat zwalkt, struikelend over een leeg blikje terwijl de straten al worden schoon geveegd en gespoten door de mannen van de reinigingsdienst. Rond middernacht is op de meeste plekken de rust wedergekeerd. Het is weer mooi geweest. Koningsdag 2017, je was weer top. Tot volgend jaar!

image

Laat een bericht achter

Navigeer