Moms in business: de zoektocht naar balans in een prachtige chaos

Rachel de Boer (33) had geen idee dat een paar overgebleven spuitbussen en een kinderkamer die gerestyled moest worden zouden leiden tot haar label Create Your Own Style. Een ontwikkeling zo snel, dat ze het zelf niet altijd kan bijhouden. En met een opgroeiende zoon van vijf jaar en een partner met ook een eigen bedrijf, blijkt het leven dan soms verre van simpel.

UIT DE HAND GELOPEN HOBBY
Het begon allemaal in de loods op het terrein van haar huis. Rachel, afkomstig uit de modebranche, was door omstandigheden ‘in between jobs’ en voerde administratieve werkzaamheden uit voor het autobedrijf van haar partner. In de loods lagen wat spuitbussen en omdat de kinderkamer van zoontje Eli aan verandering toe was, kwam ze op het idee om daarmee een wand te decoreren met een ontwerp dat in haar hoofd zat. Een ‘Batman’ met de naam van haar zoontje. Het resultaat was heel geslaagd. Daar waren haar vriendinnen het helemaal mee eens want al snel werd haar gevraagd om ook voor hen een ontwerp te maken.

cyos-3Een onverwachte opportunity volgde toen een vriendin voor zaken in Hilversum moest zijn. De winkel van haar klant had een wat kale etalage. “Ze vroeg of ik wat kon maken zodat die etalage meer gevuld was. Ik had ‘Rebel Chic’ toen al ontworpen. Ik lijstte het in en het werd daar geëtaleerd. Maar de klanten wilden de lijsten kopen dus moest ik halsoverkop een prijs bedenken. Binnen no time was het verkocht!” Nieuwe bestellingen volgden in rap tempo, want de ingelijste prints gingen als zoete broodjes over de toonbank. “Er was zelfs een vrouw die haar hele muur thuis wilde decoreren met de lijsten.” Met zoveel aanvragen was het tijd om te professionaliseren en vroeg zij een KvK-nummer aan. Niet lang erna werd ze opgemerkt door online shop Modemusthaves. “Of ik een stand wilde op het Fierce Festival dat door hen werd georganiseerd. Natuurlijk had ik interesse, maar er gaat niemand een hele dag met een lijst onder de arm lopen, dacht ik meteen. En zo kwam ik op het idee om t-shirts met de print erop drukken en te verkopen.” Dit bleek de perfecte oplossing te zijn. Binnen een halve dag was ze door haar hele voorraad heen.

VAN MODEMUSTHAVES NAAR GLAMOUR
Het balletje rolde van Modemusthaves naar het magazine Glamour. Rachel besloot mee te doen aan de Glamour Start Up Pitch. Geselecteerde kandidaten kregen een plek in de Glamour Concept Store. Je raadt het al, Rachel zat bij de selectie. En het balletje is nog niet uitgerold want voor het einde van jaar heeft ze nog publicaties in Glamour en Grazia.

Kijk mama, dat is van jou, zei hij met een stralende glimlach.

BALANS
Binnen twee jaar na de officiële start van haar ondernemerschap is ze al een eind gekomen. “De aanvraag is groot, zowel voor verkooppunten als voor evenementen, maar ik moet selectief zijn. In de loop der tijd heb ik ook ‘nee’ leren zeggen omdat het anders echt niet te doen is. Zo behoud ik ook de exclusiviteit. Alle producten zijn handgemaakt en uniek. Daarnaast probeer ik zo duurzaam mogelijk te produceren. De shirts zijn van organisch katoen en de verf is op waterbasis. Er wordt vaak gedacht  dat Create Your Own Style een heel bedrijf is, maar het tegendeel is waar. Ik doe alles alleen, zowel het ontwerp als de productie. Ik krijg hulp van een stagiaire en ook is er een tijdje een enthousiaste klant geweest die de PR- en communicatiewerkzaamheden voor mij deed.” Rachel is een ware perfectionist en houdt graag de touwtjes stevig in handen. “Het is vaak pittig is om zoveel in eigen hand te houden, maar dit is wel waar ik voor kies. Ik heb ook al te maken gehad met teleurstellingen en ik bescherm mezelf door zoveel mogelijk zelf te doen.”

cyos4Dat dit inhoudt dat ze zeven dagen per week bezig is met haar bedrijf, is iets waarvan ze enerzijds weet dat dit erbij hoort en anderzijds dat dit de balans tussen werk en privé soms heel lastig maakt. “Omdat ik Eli van school moet halen om 14.00 uur, moet ik het meest productief zijn tot dat tijdstip. Daarna zal ik mijn tijd moeten verdelen tussen het ondernemerschap en het moederschap. Vaak komt het voor dat ik dan eenmaal weer thuis toch weer mails aan het beantwoorden ben of telefoontjes moet plegen en tegelijkertijd hem aan het vermaken ben. Het werk staat namelijk nooit stil, maar ik wil er ook voor Eli zijn.” Omdat haar partner ook zijn handen vol heeft aan zijn bedrijf is het streven om in ieder geval één keer per jaar op vakantie te gaan. Minimaal een week, maar maximaal tien dagen om weer op adem te komen en om de tijd die ze met haar gezin heeft optimaal te benutten. “Helemaal niets aan werk doen is er niet bij, maar ik heb wel meer rust en afleiding als we op vakantie zijn.”

Ondertussen groeit Eli op als een heel flexibel mannetje. “Hij past zich snel aan wanneer er iets verandert aan de situatie. Wanneer hij graag bij een vriendje wil spelen, denk ik soms wel eens dat het aan mij ligt, omdat ik zo druk ben. Maar dan besef ik dat hij het gewoon gezellig vindt om bij hem te spelen.” Eli lijkt juist trots te zijn op zijn moeder. “Laatst liepen we over straat en hij zag een vrouw lopen in één van mijn ontwerpen. ‘Kijk mama, dat is van jou!’, zei hij met een stralende glimlach. Als mijn kind dat zegt, weet ik dat het goed zit.”

BEAUTIFUL CHAOS
Rachel is open over haar struggle om dat evenwicht te bewaren tussen haar werk en gezin.
“Het is zeker niet makkelijk, maar uiteindelijk komt het goed. Daar geloof ik in. Ik heb in de afgelopen jaren om allerlei redenen veel voor mijn kiezen gehad en ik ben altijd positief gebleven. Het ontwerp ‘Beautiful Chaos’ is ook ontstaan in een tijd dat mijn leven een chaos was. Maar door de positiviteit die ik in me heb, maakte dat de chaos tegelijkertijd mooi. Ik ben nou eenmaal niet een persoon die bij de pakken neer gaat zitten als het leven even tegenzit. Daarom geloof ik ook dat die balans er wel gaat komen.”

Rachel leeft met de dag. “Ik kan niet ver in mijn toekomst kijken als ik nu vaak al niet besef wat er allemaal op zakelijk gebied gebeurt en hoe snel dat gaat. Ik zie het allemaal wel. En trouwens, ik ben toch veel te druk om vooruit te kijken! Hahahaha!”

www.createyourownstyle.nl

Laat een bericht achter

Navigeer