Moms in business: Een moeder met lef

Deborah Papilaja (41) is eigenaresse van concept store Stijldepartment op het Amsterdamse IJburg. Ze heeft twee zoons van 15 en 11 jaar. Haar leven is een en al hectiek en daarom is ontspanning op zijn tijd noodzakelijk.
Hoe houdt zij werk en privé in balans? Een open gesprek over haar leven als ondernemer en moeder.

BRUTALEN HEBBEN DE HALVE WERELD
Het was 2012. Na meer dan 10 jaar huismoeder te zijn geweest vond Deborah het tijd om weer wat voor zichzelf te doen. Tijdens haar zoektocht naar een baan kreeg ze steeds vaker het gevoel dat ze het niet prettig vond om buitenshuis te werken. “Ik begon na te denken over de mogelijkheden om vanuit huis te werken. Met kleding heb ik altijd affiniteit gehad. Ik was in staat om dat juiste topje of die juiste broek uit het rek te halen. Vaak vroegen mensen mij waar ik iets had gekocht. En zo ontstond het idee om een webshop in betaalbare kleding voor vrouwen te beginnen. Ik heb een simpel schriftje gepakt, kocht bladen als Grazia en Glamour, zocht items uit die me aanspraken, schreef de merken op en de agentschappen die daaraan verbonden waren en ging gewoon langs, zonder afspraak.” Met veel zelfvertrouwen maar zonder enige kennis van marges, BTW en allerlei andere vaktermen, stapte ze de drempel over bij Just Female. De vragen vlogen haar om de oren. Wie ze was, wat ze kwam doen, waarom ze dacht dat zij dit merk kon verkopen etc. etc. Haar verhaal, logo en haar flinke dosis lef bleek voldoende om dit merk binnen te halen en kort daarop opende ze haar webshop, met niet alleen Just Female, maar ook met labels als ICHI en One Teaspoon.

Ik was jarenlang huisvrouw geweest. Ik wist niet eens dat ik het in me had om iets voor mezelf te beginnen.

Naast de webshop, had ze thuis een kamer op de begane grond ingericht als showroom. Eén keer per week stelde ze die open voor verkoop. “Dan stond dat slaapkamertje vol met IJburgse vrouwen.” Als snel werd de vraag groter, moest ze meer en meer bestellen en voor ze het wist was er nauwelijks plek over. “Als iemand dan een andere maat wilde, liep ik in allerlei dozen te graaien op zoek naar de juiste maat.”  Ze nam contact op met een makelaar voor een pop up store in het winkelcentrum. “Het ging allemaal zo snel. Ik stond ineens in dat pand en dacht… Wat ga ik hier eigenlijk doen? Oh ja, een winkel beginnen….. Het was natuurlijk compleet nieuw voor me. Ik was jarenlang huisvrouw geweest. Ik  wist niet eens dat ik het in me had om iets voor mezelf te beginnen. Maar het contract was aantrekkelijk en ik ben gewoon gestart. In het begin was ik nog niet zo serieus. Ik hield me niet aan de openingstijden en als ik zin had om met mooi weer naar het strand te gaan, gooide ik de winkel dicht. Na een half jaartje veranderde dat. Toen kwamen ook de stylingopdrachten binnen en heb ik onder andere gewerkt met Sylvana Simons.”

De zaken gingen steeds beter, ze kreeg hulp van vriendinnen en nam stagiaires aan. Inmiddels heeft ze een vaste klantenkring opgebouwd. Doordat zij persoonlijke service hoog in het vaandel heeft staan, is het vaak een komen en gaan van buurtbewoners. Ze komen langs om te shoppen, maar ook om gedag te zeggen, een koffietje te doen of een wijntje te drinken op de donderdag en vrijdag. Zoals oma Wil, die van de Jordaan naar IJburg is verhuisd. “Dan komt ze langs voor een bakkie of ze neemt een visje mee. Zo lief!”

deb5

RELATIES
Deborah gaat sterk op haar gevoel af wanneer het aankomt op de mensen met wie ze werkt. Of dat nu gaat om de labels of stagiaires, haar gevoel is leidend. “Ik ben een gevoelsmens, ik hou niet van poeha. Als het niet goed voelt, doe ik het niet. Op feestjes, Fashion Week of de rode loper zie je me ook niet. Dat is niet mijn ding. Misschien zou dat zakelijk gezien wel handig zijn, maar voor mij hoeft dat niet. Het gaat prima zo.” Ze is heel down to earth en wil zo dicht mogelijk bij zichzelf blijven. “Ik hoef niet steenrijk te worden, ik wil gewoon lekker leven en leuke dingen doen met mijn kinderen.” Want hoe druk ze ook is, de tijd die ze met haar kinderen doorbrengt is heilig. Zo heeft ze vaste momenten waarop ze wat met ze doet. De ene keer met z’n drietjes, de andere keer met elk kind apart. Van datenight en filmavond met popcorn tot aan langs de zijlijn staan van het voetbalveld om haar zoon aan te moedigen.

Hoewel ze uit elkaar zijn, heeft ze een goed contact met de vader van haar kinderen. Indien nodig vangt hij de kinderen op. Dat geldt ook voor haar ouders, broer en schoonzus die altijd voor haar klaarstaan. “Ik heb een heel goede band met mijn familie. Ik zou ze wel vaker willen zien, maar in hele drukke periodes ben ik niet heel sociaal en is het enige wat ik wil, thuis zijn bij de kinderen.”
Haar familie heeft daar begrip voor. Haar vriendinnen ook. “Ik ken veel mensen, ik praat met veel mensen, heb een groot netwerk, maar mijn vriendinnen zijn op één hand te tellen. Mijn beste vriendinnen zie ik niet heel vaak, maar als ik ze zie is het altijd goed. Een goede vriendschap zit hem niet in de mate waarin je elkaar ziet. Ik zou wel wat meer initiatief kunnen nemen, maar vaak heb ik simpelweg de energie niet. Toch nemen ze me dat niet kwalijk. Ze accepteren me zoals ik ben.”

TOEKOMST
We zijn nu vier jaar verder. “Het is keihard werken, maar ik doe wat ik leuk vind.” In de loop der jaren is ze gegroeid als ondernemer maar ook als moeder. Ze heeft meer zelfvertrouwen gekregen en durft te onderhandelen. Ze voelt geen bewijsdrang en doet goede zaken door zichzelf te zijn. “En omdat ik happy ben met wat ik doe, ben ik ook een leukere moeder. Een drukke weliswaar, maar wel een leuke.”

Voor mij geen luxe, geen dure dingen. Ik heb mijn kinderen, dus ik ben al rijk genoeg.

Druk zal het altijd wel blijven. Nu ze moet wijken voor een grote winkelketen, is ze bezig met het vinden van een nieuwe locatie. Vervelend, maar ze laat zich niet uit het veld slaan. “Ik heb voor hetere vuren gestaan.” Daarom worden ook toekomstplannen gerust gemaakt. “Ik zou graag het concept willen uitbreiden met horeca. En ik wil een oude bus kopen en reizen met mijn kinderen. Ik heb verder niet zoveel wensen, ik ben snel tevreden. Ik word al heel blij van uit eten gaan of een drankje doen in een café op de Zeedijk. Voor mij geen luxe, geen dure dingen, ik heb mijn kinderen, dus ik ben al rijk genoeg.”

Concept store Stijldepartment zit aan de IJburglaan 559 in Amsterdam en is 7 dagen per week geopend. Kijk voor meer informatie op www.facebook.com/stijldepartmentamsterdam

Vrijdag 28 oktober 2016 zullen de mooiste outfits te zien zijn in de Stijldepartment fashion show bij Fashion Friday in Restaurant I-Dock, IJdok 4 in Amsterdam. De show start om 20.30 uur.

1 Comment

  1. Laura van Garderen Reply

    Mooi verhaal weer en leuk om te lezen dat Deborah zo gewoon is gebleven !!!

Laat een bericht achter

Navigeer