Must visit: Expositie Maria Austria. Leven voor de fotografie

Vanaf 26 januari 2018 is in het Joods Historisch Museum een overzicht te zien van het werk van de Amsterdams-joodse fotograaf Maria Austria, een van de belangrijkste fotografen in Nederland uit de twintigste eeuw. In Maria Austria. Leven voor de fotografie wordt voor het eerst een totaalbeeld getoond van haar omvangrijke en veelzijdige oeuvre uit de jaren 1930 tot 1975. Ook de joodse aspecten van haar leven en werk krijgen nu aandacht, onder andere met een fotoserie van het verlaten en onttakelde Achterhuis uit 1954.

Maria Austria (1915-1975) kreeg haar grootste bekendheid als vernieuwend fotograaf van het experimentele en avant-gardistische theater van de jaren zestig en zeventig. Minder bekend is dat ze in de naoorlogse decennia ook talloze sociaal-documentaire reportages maakte over de wederopbouw en dat ze gespecialiseerd was in portretten.

Maria Austria’s fotografie had een opmerkelijk grote reikwijdte. Op de podia van toneel, ballet en opera voelde ze zich net zo op haar gemak als bij gewone mensen thuis of in de fabriek. Ze was een documentalist van de geschiedenis in al zijn rijke gelaagdheid. Door haar brede interesses is haar werk nu een onuitputtelijke visuele bron van hoe in Nederland na 1945 het normale leven langzaam weer werd opgebouwd − sociaal, economisch en cultureel.

Wat dit diverse oeuvre verbindt is de centrale plaats van de mens. Maria Austria was een fotograaf van mensen en het uitbeelden van hun emoties en ervaringen was de kern van haar werk. Dit deed ze met uitzonderlijk grote inzet, compassie en liefde voor haar vak. Haar leven stond in het teken van de fotografie.

In de tentoonstelling zijn ruim 250 foto’s (vintage en nieuwe drukken), kranten, tijdschriften, boeken, en persoonlijke documenten te zien. De jarenlange research van Martien Frijns, AFdH-uitgever, voor zijn boek Maria Austria, fotografe, vormt de basis voor de tentoonstelling. Deze omvangrijke biografische schets komt tegelijk met de tentoonstelling uit en omvat 768 pagina’s, waarvan ruim 600 pagina’s met Austria’s foto’s. Frijns ontdekte veel onbekende foto’s die het bestaande beeld van Maria Austria hebben bijgesteld.

De tentoonstelling is te zien tot en met 2 september 2018 en werd gemaakt in nauwe samenwerking met Martien Frijns, het Maria Austria Instituut (MAI) te Amsterdam en Helly Oestreicher. Het MAI bewaart, beheert en exploiteert het archief van Maria Austria en van vele andere bekende fotografen. www.maibeeldbank.nl

Omslagfoto: Maria Callas, Amsterdam, 1959
© Maria Austria / MAI

Bron: www.jck.nl

Laat een bericht achter

Navigeer