Sai Mithra: een rustpunt in hartje Amsterdam

In het hart van de hoofdstad, met de drukke Nieuwmarkt om de hoek, is een plek waar je helemaal tot rust kan komen, yogacentrum Sai Mithra. De naam betekent “iedereen is welkom” en zo voel ik mij ook als ik de drempel over stap. Ilona Nijman, yogadocente en eigenaresse verwelkomt mij met een warme en vriendelijke glimlach en biedt me direct een kopje thee aan. Ik kijk om me heen. De sfeervol verlichte open ruimte ademt een serene rust uit. De geluiden van buiten zijn bijna niet waarneembaar en ik waan me daardoor even in een andere wereld. Aan de muur hangt een enorme zwartwit foto van een vrouw in een wit gewaad die met haar handen en hoofd op een boom leunt. Aan de andere muur hangt een collage van ingelijste foto’s. Het blijken allemaal meesters en grondleggers van yoga te zijn. Ieder een bron van inspiratie voor de yogaschool. Zo is er een portret van de Indiase Amma die ook wel knuffelmoeder wordt genoemd. Eén keer per jaar komt ze naar Nederland voor een bijeenkomst waar ze mensen een knuffel geeft. “Alleen als je naar haar kijkt, voel en zie je de liefde van haar afstralen. De sfeer is heel ontspannen, liefdevol en positief, want iedereen komt daar maar voor één ding, het krijgen van een liefdevolle knuffel van Amma”, aldus Ilona. Ze vertelt ook over haar imposante bezoek aan India waarbij ze plekken heeft bezocht waar de spirituele meesters hebben gewoond en waar hun energie nog steeds voelbaar is. Zoals het dorp Auroville, opgericht door Sri Aurobindo en The Mother. Een dorp dat iedereen van elke religie verwelkomt en als doel heeft om eenheid tussen mensen te creëren. En de grotten van de heilige berg waar Sri Ramana Maharshi jarenlang heeft gemediteerd. Met enkel de vraag “Wie ben ik?”.

Sinds twee jaar staat Ilona aan het roer van Sai Mithra. Het yogacentrum biedt naast yoga, voor volwassenen en kinderen, onder meer healing massages, teaching,meditatiesessies en yoga retreats. De voormalige eigenaresse Ganga Hogendoorn heeft ze jaren geleden via haar vader leren kennen. Het is inmiddels alweer ruim 20 jaar geleden dat Ilona bij haar is gestart met yoga en zij heeft ook bij haar de docentenopleiding gevolgd. Ganga heeft enige tijd geleden een nieuwe vorm van yoga ontwikkeld, Transformatieve Yoga en dat is wat Sai Mithra onderscheidt van andere yogacentra.

In de Transformatieve Yoga wordt dieper ingegaan op de houdingen, het juist uitvoeren van de houdingen en bewust ademhalen. Daardoor kan het zijn dat gevoelens en gedachten omhoog komen. Door die toe te laten kunnen deze opnieuw onderzocht worden. Gevoelens en gedachten die op pijn gebaseerd zijn kunnen zo naar liefde gebracht worden. Het uitgangspunt is namelijk dat er altijd een keuze is om vanuit liefde te kijken in plaats vanuit angst. Transformatieve yoga leert je hoe je op een andere, nieuwe manier kan kijken – vanuit liefde – waardoor je bevrijd wordt van oude patronen en nieuwe mogelijkheden zich kunnen manifesteren. Binnen deze vorm bouw je een yogahouding op vanuit een innerlijke balans.

Onder de indruk van deze, naar mijn mening, next level vorm van yoga besluit ik een afspraak te maken voor een proefles. Hoe ik dat heb ervaren, lees je volgende week hier op de website.

Wil jij meer weten over Sai Mithra, ga dan naar www.saimithrayoga.nl

Laat een bericht achter

Navigeer