Samora Schurman: ‘Ik wil het taboe rondom seksueel misbruik doorbreken.’

Samora Schurman (29) is moeder van Rashely (11), bedenker en oprichter van I’m Your Sis, een platform voor vrouwen die een traumatische ervaring hebben opgelopen door seksueel misbruik, maar ook door bijvoorbeeld een miskraam of andere negatieve gebeurtenissen. Als ervaringsdeskundige probeert zij hiermee deze vrouwen te helpen bij het verwerken ervan en het opnieuw vinden van hun innerlijke kracht.

Het heeft een tijd geduurd voordat Samora op het idee kwam om het platform op te richten en zo vrouwen te helpen die hetzelfde hebben meegemaakt als zij. ‘Ik wist altijd wel dat ik andere mensen wilde helpen, maar zocht het steeds in de hoek van de zakelijke dienstverlening. Anderen helpen nam soms extreme vormen aan. Ik stelde ik mezelf heel dienstbaar op, zette een ander altijd op een voetstuk en voelde me ook minder waard als mens, als vrouw. Dat had natuurlijk alles te maken met mijn verleden van seksueel misbruik, maar daar was ik me niet altijd bewust van.’
Zelfs na verschillende zakelijk gerelateerde opleidingen, haar werkzaamheden als onafhankelijk vertegenwoordiger bij een internationaal e-commerce bedrijf en haar stage bij een accountancy kantoor viel nog steeds niet het kwartje dat dit niet de wereld was waarin ze verder wilde. ‘Ik liet mij nog steeds volgen door mijn verstand, niet door mijn hart.’

In de tussentijd was Samora bezig haar eigen traumatische ervaringen te verwerken. In haar jeugd is zij meerdere malen seksueel misbruikt en dit heeft in de afgelopen jaren zijn weerslag op haar gehad. ‘Ik ontdekte het Yoni ei (een kristallen energie-ei). Het ei breng je in jouw vagina en helpt bij het helen van emotionele spanningen, trauma’s en blokkades etcetera. Nadat het ei tijdens een toiletbezoek in het water was gevallen, vond ik dat zo hilarisch dat ik het moest delen op Snapchat. Ik moest het gewoon kwijt! En ook al zou niemand kijken of zou het niemand wat schelen, het delen gaf me een goed gevoel. Daar wilde ik wat mee doen.’
Hoewel ze al in de juiste richting aan het denken was, bleef de focus uit. ‘Ik was zoekende. Ik wist niet wat ik met mijn leven wilde doen. Ik dacht dat ik de zakelijke wereld in wilde, maar daar lag niet mijn passie. Mijn stage was afgelopen, ik ging weer naar school. Ik begon me ziek te voelen en sloot me af van de buitenwereld. Vriendinnen zagen me niet meer en op apps reageerde ik laat of helemaal niet.’
Na een goed en diep gesprek met een vriendin slash vertrouwenspersoon, waarin ze het idee had voorgelegd om iets met Yoni eieren te doen en met father healing waar ze zich ook in had verdiept, kwam ze weer een stapje dichterbij. ‘Ik zat in de tram en zei tegen mezelf dat ik nu echt moet gaan besluiten wat ik wil gaan doen, wat ik écht wil doen. Ik sloot mijn ogen, concentreerde me en ineens wist ik het. Het gebruik van het Yoni ei heeft mij geholpen, nu kan ik andere vrouwen daarmee helpen.
Een vriendin van mij geeft readings en alles wat zij mij vertelde, was een bevestiging van alles wat ik van mezelf wist en wat ik diep in mijn hart wilde. De purpose reading gaf de doorslag. De kaart die ik kreeg, met daarop een afbeelding van een spiritual teacher, heeft me zo geraakt. Dit is wat ik wilde worden.’

Ik laat mezelf nu zien, laat van me horen en dat voelt goed

Nu het begin er was, werden de ideeën concreter en werden zelfs plannen voor het geven van een workshop gemaakt. ‘Emoties worden bij vrouwen opgeslagen in de baarmoeder. Met de workshop ‘Heal your womb’ ga ik terug naar de baarmoeder. Daar zit het, en daar begint het helingsproces. Ik wil vrouwen die hetzelfde hebben meegemaakt als ik of zo’n soort ervaring hebben gehad, helpen bij het helen, bij het opnieuw in contact komen met zichzelf.’ Nadat de eerste workshop gepland was, heb ik een introductievideo gemaakt waarin ik vertelde waarom ik dit wilde doen. De reacties waren crazy! Mijn moeder belde me de volgende dag bezorgd op. Familieleden, die niets van dit deel van mijn verleden wisten, hadden de video gezien en vragen gesteld. Ik heb mijn moeder gezegd dat ze zich geen zorgen hoefde te maken en dat ze eerst zelf de video moest gaan bekijken. Later belde mijn moeder terug en het enige wat ze zei was: “Een Oscar verdien je”. En als ze dat zegt, dan weet ik dat ze het heel goed vindt!’

Het geven van workshops en het delen van haar ervaringen helpen haar ook bij haar eigen verwerkingsproces. ‘Ik sta daar niet zo bij stil, maar onbewust helpt het mij ook. Door de workshops durf ik nu open te zijn. Ik laat mezelf zien, laat van me horen en ik voel dat dat goed is. De workshops en het delen van mijn kennis geven me veel energie en alles voelt heel natuurlijk aan. Ik hoef er geen moeite voor te doen.
Ondanks dat seksueel misbruik en ongewenste intimiteiten zeer actuele thema’s zijn, blijft het al met al een taboe. ‘#metoo is goed; het is een begin. Maar ik wil een stap verder gaan met I’m Your Sis. Ik wil hiermee zoveel mogelijk vrouwen bereiken, helpen met traumaverwerking en het taboe rondom seksueel misbruik doorbreken.’

De eerstvolgende workshop ‘Heal your womb’ is op dinsdag 6 februari a.s. in Amsterdam. Wil je deelnemen aan de workshop of wil je meer informatie klik dan hier.

Laat een bericht achter

Navigeer