‘Na 67 jaar gaan we vandaag een nieuw stukje geschiedenis schrijven. We gaan namelijk straks met meer dan 20 Molukkers de Gaasperdammertunnel in!’ Een hard gelach volgt en het ijs is gebroken. Het zijn de woorden van mede-initiatiefnemer Henry Timisela die de aanwezige Molukse ondernemers en professionals toespreekt bij de start van deze bijeenkomst waar het gezelschap op bezoek is bij Rijkswaterstaat in Amsterdam.
DJAGO EN MINA Hoewel de Gaasperdammertunnel niet direct in relatie staat tot het doel van deze samenkomst, heeft het woord tunnel wel iets symbolisch. Henry geeft hierop een toelichting. ‘Bij de bouw van een tunnel is men hard aan het werk, is er beweging, veel beweging. Het enige is dat men het van bovenaf vaak niet kan zien en daarom niet weet wat er gaande is. Totdat het af is. Zo is een ieder van ons ook bezig met het werken aan allerlei projecten, aan onze toekomst. Niet iedereen ziet dat, maar dat wil niet zeggen dat er niets gebeurt.’
En dat er veel gebeurt, valt niet te ontkennen, en is aanleiding voor het organiseren van deze bijeenkomst. Die is voornamelijk bedoeld om sponsoren te werven voor het nieuwe theaterstuk, Djago en Mina, geproduceerd door TBT Works, het bedrijf van Henry en zijn jongere broer Joshua.
Een voorstelling die niet alleen geschikt is voor alle leeftijden, maar ook bedoeld is om het Molukse culturele erfgoed over te dragen. Om het Molukse aspect te versterken en Molukse ondernemers en professionals sterker te profileren binnen en buiten de gemeenschap zijn de broers op zoek naar geldschieters voor de laatste fase van het theaterproject. Dit maakt deze middag tot een uitstekend moment om bij elkaar te komen en tevens te netwerken.
DE ORANJE PAN Het was Dave Saija, oprichter en eigenaar van cateringbedrijf Amsterbammetje, die Henry recentelijk voorstelde om deze bijeenkomst te laten plaatsvinden bij Rijkswaterstaat, de organisatie waar hij de vaste cateraar van is. De voor Molukkers herkenbare oranje pan, met daarop de met rode nagellak aangebrachte initialen van oma, speelde ook voor Dave een belangrijke rol in de ontwikkeling van zijn liefde voor koken. De befaamde pan is een essentieel onderdeel tijdens de start van zijn business geweest en is dat nog.
Dave woont met zijn gezin vlakbij de Gaasperdammertunnel. Toen Rijkswaterstaat in gesprek ging met buurtbewoners om hen te informeren over de bouw van de tunnel, kreeg hij een briljante ingeving. Hij zou een paar gerechten serveren aan de bezoekers. Dat bleek een slimme zet te zijn, want men was verkocht. ‘Hoe kunnen wij jou helpen bij het uitbreiden van jouw business?’ Dave gaf aan dat hij zijn netwerk wilde vergroten om zo zijn klantenkring te kunnen uitbouwen. Zo gezegd, zo gedaan en binnen een mum van tijd was Amsterbammetje niet alleen de cateraar van Rijkswaterstaat, maar volgden ook bestellingen vanuit andere organisaties. ‘Het is soms niet bij te houden! Dan moet ik nee zeggen omdat ik ook kwaliteit wil blijven leveren.’
Voorlopig hebben alleen de mensen in stadsdeel Zuidoost het geluk dat ze kunnen genieten van de heerlijke broodjes van Amsterbammetje. En wij vandaag ook, want na zijn presentatie, worden zeer smakelijke broodjes ‘ajam semur’ geserveerd.
DE LANGSTE LANDTUNNEL VAN NEDERLAND Na een interessante introductie over de bouw van de Gaasperdammertunnel door Marcel Hoogsteder, stakeholder manager van het project, gaan we richting de locatie. Steward Ron vertelt met passie over de bouw van deze 3 km lange landtunnel, die de langste zal zijn in Nederland. Al lopende over het asfalt, dat vermengd met uit Noorwegen afkomstige lavasteentjes om het wegdek extra te verlichten, is het nog moeilijk voor te stellen dat over twee jaar dagelijks 24 uur per uur dag auto’s en vrachtwagens er doorheen zullen rijden. Al met al een indrukwekkende rondleiding die ook weer vele hilarische momentjes kent. Want ja, we blijven Molukkers en als we samen zijn, dan wordt er gelachen!
VOOR HERHALING VATBAAR Bij het afsluiten van de middag worden er volop telefoonnummers en visitekaartjes uitgewisseld en komen de connectieverzoeken op Linkedin binnen.
Henry en Joshua zullen zich nu gaan focussen op de theatertour van Djago en Mina, hopelijk gesponsord door een groot aantal Molukse ondernemers.
De behoefte om te netwerken en samen te komen is er. Daarom zal er zeker na de tour opnieuw een netwerkbijeenkomst georganiseerd worden.
Bent u een Molukse ondernemer en heeft u interesse in sponsoring van het theaterstuk Djago en Mina? Neemt u dan contact op met Henry Timisela via thebrotherstimisela@gmail.com