Van Watergraafsmeer tot aan W Lounge

Martien Verheyden is één van de resident dj’s van het Society 8 event. Wekelijks staat zij als dj Martien V. achter de draaitafel op hotspots in Amsterdam, zoals W-Lounge, 5&33, Conservatorium Hotel, A’DAM Toren, Supperclub, Restaurant I-Dock, Club NL en Chicago Social Club. We nemen je even mee op een muzikale trip van deze charmante female dj.

Martien is een alleskunner. Na meerdere studies gevolgd te hebben en een carrière als goudsmid die nu op een laag pitje staat, werkt ze wel nog als freelance onderwijskundige voor Stichting Discussiëren Kun Je leren (DKJL) en geeft op basisscholen in Amsterdam masterclasses in discussiëren. Hoewel het kan lijken alsof dj en onderwijskundige zijn een wereld van verschil is, is dat in haar ogen totaal niet zo. “In beide gevallen sta ik voor een groep mensen en wil ik ze iets meegeven.” Ook al geeft het werken in het onderwijs haar veel voldoening, haar hart ligt bij muziek.

 

Muziek is mijn alles, mijn grootste passie. Mijn partner Paul heeft weleens gezegd: ‘jij bent herrie’. Ik sta ermee op, ga ermee naar bed en communiceer via muziek.

img_3570

Van een vreemde heeft ze het echter niet. Thuis bij haar ouders in Watergraafsmeer speelde haar vader viool en piano en er stond altijd (klassieke) muziek aan in huis, het was niet vaak stil. Bijna als vanzelfsprekend nam zij dit over en speelde ze al vroeg piano en later ook drums. Uitgaan deed ze niet zozeer om mensen te ontmoeten, maar vooral om naar de muziek te luisteren, bij voorkeur in de Roxy of Paradiso. Het idee om zelf te draaien speelde altijd al wel, maar sinds zij een aantal jaar geleden een set cadeau kreeg en les kreeg van dj Brian S. begon het  interessant te worden. Ze oefende veel en kreeg de mogelijkheid om op een bootfeest te draaien. Dat sloeg goed aan. Daarna volgde haar eerste gig in een club in Scheveningen. Ook daar was het publiek laaiend enthousiast en het regende complimenten. Vanaf dat moment is het balletje gaan rollen en draait ze op de leukste plekken in binnen- en buitenland.

Martien ademt muziek. “Het is zo mooi. Elk nummer heeft een verhaal en dat wil ik delen met anderen”, vertelt ze enthousiast. In haar huis staan veel platen. Vele nummers inspireren haar. Ze hebben een bepaalde betekenis of herinneren haar aan een specifieke levensgebeurtenis.

Zo hoorde zij laatst een stukje van een nummer van Jimi Hendrix en dat deed haar denken aan een ander nummer van hem, Voodoo Child. Maar vooral aan de gebeurtenis die ze linkt aan het nummer. Het bracht haar terug naar een dierbaar persoon die op onge leeftijd op tragische wijze om het leven kwam. Jimi Hendrix was zijn favoriete artiest en het nummer Voodoo Child in het bijzonder. Ondanks dat ze het aanvankelijk geen mooi nummer vond -het is rauw en donker- heeft ze wel geleerd om deze plaat te waarderen en er zelfs van te houden. Al zal het altijd in relatie staan tot het grote verlies.

Compleet tegenovergesteld zijn de emoties die worden opgewekt bij ‘Claire de lunes’ van Claude Debussy. Keer op keer maakt dit nummer veel bij haar los. Gevoelens van liefde, dankbaarheid en veiligheid. Het brengt haar terug naar haar fijne jeugd, naar haar opvoeding. “Je moet ervan houden, maar voor mij is het muziek dat rechtstreeks uit het hart komt.” Daarnaast heeft ze voor Debussy als componist veel bewondering. “Hij was baanbrekend in de klassieke muziek en was in staat om outside the box te denken. Nog elk jaar ga ik samen met mijn vader naar het Concertgebouw voor een concert met muziek van deze componist. Dat is ontzettend fijn, ook om dit met hem te doen. Daar ben ik dankbaar voor.”

Ook het nummer van French Kiss van Lil’ Louis brengt positieve emoties met zich mee. Het brengt haar terug naar een andere fase in haar leven, haar tienerjaren, waarin ze dit nummer voor het eerste hoorde. En het is altijd blijven hangen. Sterker nog, ze draait het zelf nog wel eens tijdens haar optredens. “Het is zo’n leuk nummer, ik word er helemaal blij van.” Ze lacht van oor tot oor.

Eén ding is helder. Martien zal altijd muziek blijven maken en delen met anderen. Op zoveel mogelijk plekken. Overal op de wereld. Martien is muziek.14522138_10154584662552299_123651719_o

Martien is elke maandagavond live te beluisteren op AMW.FM (amsterdamsmostwanted.nl) van 18.00 tot 20.00 uur.

Je kunt haar ook volgen op www.facebook.com/Martien-V

Foto’s: Sil Adjete

Laat een bericht achter

Navigeer