Van haring tot halloumi

Ondanks dat de oorsprong van de uitdrukking ‘liefde gaat door de maag’ waarschijnlijk ligt in de relatie tussen man en vrouw, waar de vrouw door middel van heerlijk eten en goede verzorging haar man bij zich hield, zie ik het nu in een veel breder perspectief. Koken mét liefde is een gebaar van affectie, aandacht en betrokkenheid, en in dat geval geldt dat ook voor koken voor de kinderen, familie, vrienden, kennissen, collega’s en misschien wel vreemden. Want zeg nou eerlijk, eten verbindt mensen, en nog meer als het met liefde gebeurt en heerlijk smaakt. Bovendien vinden aan de eettafel de leukste gesprekken plaats en worden de mooiste herinneringen vaak op die plek gecreëerd.

Amsterdam telt meer dan 160 nationaliteiten, maar dat we elkaar of elkaars cultuur kennen is zeker niet het geval. Omdat eten verbindt, willen wij met het project ‘Van haring tot halloumi’ mensen uit verschillende culturen aan tafel te krijgen voor een gezellig diner om elkaar te leren kennen en tegelijkertijd maatschappelijke participatie vergroten.

Bijzonder aan dit project is dat we twee werkzoekenden, waarvan één statushouder, een gedeeld talent en passie voor koken en bovendien de ambitie om in de horeca te gaan werken, samen aan het roer laten staan.
Er zal een culinaire en culturele kruisbestuiving ontstaan wat resulteert in een heerlijk menu (shared dining) waarbij een duidelijke smeltkroes te zien en te proeven is uit de keukens van de culturen van de koks.
In het kader van ‘support your local’ zal er zoveel mogelijk worden ingekocht bij buurtondernemers.
Het wordt een reeks van evenementen die in elk stadsdeel zullen plaatsvinden.

Buurtbewoners, afgevaardigden van organisaties die zich focussen op arbeidstoeleiding en andere geïnteresseerden worden uitgenodigd om samen aan de aanschuiftafel plaats te nemen en te genieten van de maaltijd. Met dit project willen wij niet alleen de sociale cohesie versterken, maar ook de maatschappelijke participatie vergroten en de buurteconomie stimuleren.

Heb je vragen of wil je met ons samenwerken? Stuur dan een mail naar info@society8-ams.com

==

De aftrap van ‘Van haring tot halloumi’ vond plaats op vrijdag 8 juni 2018 in Ontmoetingscentrum Amira in Amsterdam West. Het was volle bak! Bijna 40 mensen met roots in zo’n 10 landen in totaal.
Het heerlijke eten uit de Jamaicaanse en de Ethiopische keuken werd geserveerd tijdens een iftar en bracht verschillende culturen en religies samen op één avond, aan één tafel.
Er heerste een bijzonder gezellige sfeer en de hulp was enorm toen na het eten er ook weer afgeruimd moest worden.
De koks hebben complimenten mogen ontvangen en hopelijk kunnen zij door deze avond weer een stukje verder op weg geholpen worden naar werk of een werkervaringsplek.

Een bijzonder avond niet alleen door de aanwezige gasten, maar vooral ook door onze deelnemers Lee en Lulit en onze sponsors: Ontmoetingscentrum Amira (locatie), Queens Decoration (ballondecoratie), Fastudo Films (aftermovie), Mon Cher Photography (foto’s), PatiSainz (ontwerp keukenschorten) en de vrijwilligers die de expert meeting eerder die avond hebben geleid.

Klik hier voor de foto’s van deze avond. Vergeet ook niet de aftermovie te bekijken!

Wij kijken uit naar de volgende editie!

 

Navigeer