Waarom 40 jaar worden helemaal niet erg is!

Als je in je tienerjaren of begin twintig bent, is 40 jaar worden nog een ver-van-mijn-bed-show. Tegenwoordig wordt men al panisch wanneer de 30 in het zicht komt, laat staan de 40. In de maatschappij waarin wij leven wordt er veel waarde gehecht aan het uiterlijk. Jong en mooi blijven, vooral vrouwen hebben het zwaar en velen doen hun best om hun eeuwige jeugd te bewaren. De beautyklinieken varen er wel bij. Van opgespoten lippen tot opgevulde billen, het is allemaal mogelijk. Maar betekent ouder worden ook per definitie dat je minder aantrekkelijk wordt? Niet als het aan 40-plussers ligt. Het leven is goed, als je 40 wordt. Misschien wel beter. En hier is waarom:

#1 Je bent zo oud als je je voelt
Dat klopt. Er zijn 30-ers die eruit zien alsof ze de 50 al ruim gepasseerd zijn. Weinig levenslustig en staan al met één been in het graf. Aan andere kant heb je 40-ers, 50-ers en zelfs 60 plussers die eruit zien 10 tot 15 jaar jonger uit zien. Ze stralen, staan vol in het leven, hebben nog een bucketlist waar je ‘u’ tegen zegt en zijn erop gebrand om die één voor één af te vinken voordat ze het loodje leggen. Je mindset is alles. En zit die goed, dan begint het leven pas bij 40!

#2 Je zit vol vertrouwen
Wanneer je ergens in de twintig bent, ben je nog op ontdekkingstocht. Wie ben ik? Wat wil ik? Waar hoor ik thuis? Ondertussen ga je tig keer op je plaat en leer je de ene wijze les na de andere. Tegen de tijd dat je 40 bent, heb je dat al achter de rug (uitzonderingen daar gelaten). Je hebt geleerd van je fouten, je hebt je plek in het leven gevonden en je hebt ervaring en vertrouwen opgebouwd in de voorgaande twee decennia, waarin je het ongetwijfeld af en toe flink te verduren had.

#3 Je bent je wilde haren kwijt
Ook hier geldt dat er altijd uitzonderingen zijn. Maar over het algemeen ben je wel een beetje klaar met het nachtleven. Dat betekent onder andere geen Supperclub meer op maandagavond, want je vindt het nu wel belangrijk dat je de volgende dag niet in slaap valt tijdens de vergadering. Bovendien past het ook niet meer in het leven dat je nu leidt. Uitgaan betekent voor jou tegenwoordig af en toe lekker uit eten, cocktailtjes of biertjes drinken en dan op tijd weer naar huis, zodat je de volgende ochtend niet met een kater aan de ontbijttafel zit.

#4 Je hebt geen tijd voor drama en de mensen die dit veroorzaken
Inmiddels ben je er achter wie de toxip peeps in je omgeving zijn die je moet vermijden en weet je met wie je je juist moet omringen. Die ene vriendin die je altijd om raad vraagt over die foute man van wie ze niet af komt (of wil komen) maar nooit je advies opvolgt of die vriend die de hele steen en been klaagt en nooit vraagt hoe het met jou gaat. Wanneer je de magische grens van 40 hebt bereikt, herken je mensen die ellende aantrekken of voor wie het glas altijd halfleeg is en weet je feilloos hoe je ze moet omzeilen.

#5 Je hoeft niet aardig gevonden te worden
Op deze leeftijd wring je je niet in allerlei bochten om geliefd te zijn. Dat was wellicht anders toen je in je twenties was. Erbij horen en aardig gevonden worden was in die tijd belangrijker dan je ware ik laten zien. Nu je van jezelf weet dat je er mag zijn, ben je er niet mee bezig of iemand je leuk vindt of niet. De mensen die er voor jou toe doen, waarderen je zoals je bent. En dat is wat telt.

#6 Nee is ook een antwoord
Als je de 40 bent gepasseerd, heb je geleerd dat nee ook een antwoord is. Je hoeft niet altijd ja op te zeggen en je hoeft ook niet altijd uit te leggen waarom je iets niet wilt. Je stelt je grenzen en verdoet je tijd niet aan mensen of situaties die je niets opleveren.

#7 Je zit lekker in je vel
Foto’s van Kim K., J-Lo en andere bloedmooie celebs doen je weinig. Althans, je vindt het misschien prachtige vrouwen die voor velen voldoen aan het schoonheidsideaal, maar het maakt je niet onzeker en je rent ook niet naar de Bergman Kliniek. Je bent zoals je bent. Kilootje meer of minder, striae hier en daar, je wordt er niet warm of koud van. Je bent je heel bewust van je innerlijke schoonheid en zelfvertrouwen en dat zorgt ervoor dat je straalt.

#8 Het beste moet nog komen
Vertrouwen, wijsheid en ervaring. Dit is wat je nu hebt en het leven kan nu pas echt beginnen. Je bent niet bang om nieuwe dingen uit te proberen, want je weet dat ook op deze leeftijd het leven nog vol avontuur zit en je kijkt uit naar de mooie jaren die je te wachten staat!

image

 

Bron: lifehack.org

Laat een bericht achter

Navigeer